CPC: SPC Amfilohija iskoristila u političke svrhe

CPC: SPC Amfilohija iskoristila u političke svrhe

Iz Eparhije kotorsko - primorske -CPC reagovali su na izjavu koju je sveštenik SPC, protojerej - stavrofor, Vladimir Vukašinović dao srpskim medijima, a koju su juče prenijeli i mediji u Crnoj Gori. To su, kako kažu, dužni uraditi zbog crnogorskih građana koje njegova izjava može dovesti u zabludu.

"Vukašinović je izjavio da je pokojni Arhiepiskop beogradski i mitropolit Srbije, gospodin Irinej otišao u Podgoricu na sahranu Episkopa banatskog u egzilu, gospodina Amfilohija po svojoj arhipastirskoj dužnosti. On je naglasio da Irinej: "nije išao u Podgoricu zbog političke obaveze ili socijalne taktike - to su veštine sinova ovoga sveta, već po svojoj arhipastirskoj obavezi, da molitveno isprati i sahrani svoga brata hristoslužitelja".

Koliko je to tačno može se viđeti na primjeru sahrane pokojnog Episkopa valjevskog, gospodina Milutina, koji je takođe preminuo od posljedica korona virusa, a na čijoj sahrani nije bilo ni Irineja, ni drugih značajnijih vladika SPC. Episkopa Milutina je na vječni počinak ispratilo 5 sveštenika, a 20-ak vjernika okupljenih ispred crkve su preko razglasa slušali opijelo.", navodi se u saopštenju.

Politička pozadina prisustva predstavnika srpske države, vojske i crkve na sahrani gospodina Radovića u Podgorici je, ocjenjuju iz eparhije kotorsko -primorske, neupitna i ne može se osporiti bilo kakvim izgovorima.

"Valjevo je u Srbiji. U Srbiji će i ostati i nije ga potrebno posrbljavati. Valjevo nema Lovćen - simbol slobode malog prijateljskog naroda koji treba oskrnaviti i upodobiti svojim velikodržavnim interesima. Zato je sahrani vladike Milutina prisustvovalo samo nekoliko sveštenika nižeg ranga. Ostali su čuvali svoje zdravlje od zaraze.Želja za uništenjem Crne Gore, koju SPC javno demonstrira, je bila jača od brige za sopstvenim zdravljem i zdravljem građana Crne Gore i zato su svi barjaktari velikosrpske ideje bili okupljeni oko Amfilohijevog mrtvog tijela.

Vrh SPC je iskoristio Episkopa Milutina da blagoslovi potapanje Valjevske Gračanice - srpske svetinje stare 6 vjekova, pa su ignorisanjem njegove sahrane pilatovski oprali ruke od njega, obilježavajući ga kao jedinog odgovornog za taj čin.", navode iz CPCa.

Amfilohija su, dodaju, iskoristili u političke svrhe - gurnuli su ga da brani crnogorske svetinje od Crnogoraca i zato ga suprotno kanonima proglašavaju svecem svoje mrziteljske ideologije.

"Bog svakog voli jednako, a SPC se rukovodi svojim interesima, pa je Milutina ispratila tiho, a Amfilohija teatralno. Na kraju valja naglasiti da je gorepomenuti sveštenik SPC Vladimir Vukašinović optužen za višestruko silovanje studentkinje Bogoslovskog fakulteta u Beogradu. O njemu nećemo trošiti riječi, ali bi mediji trebali obratiti pažnju na ličnost govornika i na sadržaj govora prije nego što nečiju izjavu serviraju crnogorskoj javnosti.", zaključuj se u saopštenju CPC.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.