Poslanici mogu glasati i onlajn, Simović i Đeljošaj podnijeli ostavke
Foto: Skupština CG

Usvojene izmjene Poslovnika

Poslanici mogu glasati i onlajn, Simović i Đeljošaj podnijeli ostavke

Crnogorski parlament usvojio je izmjene Poslovnika, kojima je predviđeno da poslanik kojem je, zbog vanredne situacije izazvane epidemijom kovid - 19, ograničena sloboda kretanja, može glasati na sjednicama Skupštine i njenih radnih tijela na daljinu (on-lajn). Izmjene su podržali svi prisutni poslanici osim Andrije Popovića iz Liberalne partije.

Dopune Poslovnika predložili su predsjednici svih poslaničkih klubova.

Taj način glasanja prvi put će biti primijenjen na sjednici parlamenta 2. decembra, kada će mandatar Zdravko Krivokapić obrazložiti program i personalni sastav nove vlade.

Na početku sjednice konstatovane su ostavke poslanika Milutina Simovića i Nika Đeljošaja,prenosi Pobjeda.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović kazao je da su izmjene Poslovnika predložene zbog pandemije Kovid-19.

"Omogućuje se poslanicima da elektronski glasaju. Taj način glasanja uveden je i u Evropskom parlamentu. Time pokušavamo da zaštitimo zdravlje poslanika kao i da obezbijedimo rad parlamenta", precizirao je Bogdanović.

On je podsjetio da su izmjene predložene konsenzusom većine i opozicije.

"Pokazalo se kao i mnogo puta do sada u crnogorskoj istoriji, da kada je najteže možemo pronaći kompromis. Predlog odluke potpisali su svi šefovi klubova poslanika i parlamentarne većine i opozicije", dodao je Bogdanović.

On je podsjetio da je predviđeno da izmjene važe do kraja godine, nakon čega bi se, kako je precizirao, pristupilo temeljnim promjenama Poslovnika i predlaganju Zakona o Skupštini.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista, Danijel Živković, kazao je da se njegova partija kao opozicija od početka rada novog saziva ponašala konstruktivno.

"Smatramo da onim što sada činimo ugrađujemo još jedan stub u demokratskom društvu. Kao mnogo puta do sada trasiramo put novim modelima ponašanja. Mislim da je ovo demokratski iskorak. Nijesmo našim postupcima usporavali ništa, da smo imali makar trećinu takve konstrukivnosti od opozicije u prethodnom sazivu danas bi živjeli u boljem društvu", naveo je Živković.

Prema njegovim riječima, poslanici koji zbog zaraze koronavirusom nijesu u prilici da prisustvuju sjednicama mogu elektronski glasati.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović ocijenio da predložena rješenja nijesu dobra, jer se, kako je naveo, otvaraju mogućnosti za zloupotrebe.

"Nećemo 100 dana podržavati nijedno predloženo rješenje, jer smatramo da je počela okupacija Crne Gore. Smatramo da je katastrofalno što je parlamentarna opozicija dala kvorum. Ovo nam je opomena ne smijemo to da radimo jer se tako ne ponaša opozicija ni u jednoj evropskoj državi", naveo je Popović.

Poslanik je, prema izmjenama, dužan najkasnije do početka sjednice da obavijesti predsjednika Skupštine, odnosno radnog tijela, u pisanoj ili elektronskoj formi (e-mail), o postojanju razloga za učestvovanje u radu sjednice na daljinu.

“Sjednica na daljinu sprovodi se putem informacione tehnologije koja omogućava prenos podataka, slike i zvuka u realnom vremenu, takvog kvaliteta da se bez sumnje može utvrditi identitet poslanika koji odlučuje", kaže se u dopunama Poslovnika,prenosi Pobjeda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.