KOR pisao Bečiću: Spriječite dalje vojne aktivnosti na planini Sinjajevini
Foto: KOR

KOR pisao Bečiću: Spriječite dalje vojne aktivnosti na planini Sinjajevini

Koalicija za održivi razvoj (KOR) uputila je pismo predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću sa zahtjevom da u okviru svojih nadležnosti spriječi vojne aktivnosti na planini Sinjajevini.

"Obraćamo Vam se ispred Koalicije za održivi razvoj (KOR), konzorcijuma ekoloških nevladinih organizacija i ekoloških aktivista, sa zahtjevom da shodno svojim nadležnostima utičete da se spriječe dalje vojne aktivnosti na planini Sinjajevini, gdje već od 16. oktobra traje neprestani protest stočara, ekoloških aktivista i drugih građana koji svojim tijelima i prisustvom na terenu onemogućavaju Vojsci Crne Gore da izvrši bojevna gađanja na sinjajevinskim pašnjacima", stoji u pismu KOR-a.

Sinjajevina je kako ističu, najveći pašnjak na Balkanu, a drugi po veličini u Evropi. 

"Ona je dom za više od 22 hiljade ljudi, dok se pašnjak koristi od strane više različitih plemena širom Crne Gore. Ona je pozicionirana između NP Durmitor (koji je kao prirodna svjetska baština pod zaštitom UNESCO-a) i NP Biogradska Gora (takodje nominovan za UNESCO status) , a u kontakt zoni Durmitora i Sinjajevine se nalaze još dva lokaliteta koja su kulturna svetska baština - Stećci Bare Žugića i Grčko groblje , oba pod UNESCO zaštitom.Od strane UNESCO-a je pokrenuta inicijativa da Vlada Crne Gore nominuje i Sinjajevinu za WH status prirodne svetske baštine , ali za pomenutu kandidaturu odlazeća Vlada nije pokazala razumijevanje , naprotiv! Na pitanje šta se krije iza presedana da Vlada jedne države odbacuje mogućnost proglašenja dijela svoje teritorije za svjetsku baštinu - odgovor nam je dalo Ministarstvo odbrane koje ovih dana pokušajem izvođenja bojevih gađanja na pašnjacima ove planine", navode iz KOR-a.

12690897410732170297960819191145758410767186o

Kako dodaju uprkos protivljenju mještana i organizacija civilnog društva koje se bave zaštitiom životne sredine, Vojska već danima obilazi teren, "te vrši pripreme za izvođenje vojne vježbe koja bi ugrozila, odgovorno tvrdimo,  i životnu sredinu i razvojnu perspektivu ovog prirodnog dragulja Crne Gore".

"Sigurni smo da znate o čemu se radi i upravo zbog toga Vam se obraćamo, vjerujući da su javni argumerntovani dijalog i transparentnost osnovna načela demokratije, pa shodno tome i da prepoznajete opravdanost žrtve koju su Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu i stočarska zajednica Sinjajevine podnijeli kako bi zaštitila javni interes.

Zabrinuti za zdravlje ljudi, građana Crne Gore, koji 39 dana borave na terenu na kojem je planiramo gađanje minobacačima, što je u ovom vremenu prevaziđeni model odbrane, nadamo se da ćete shodno svojim nadležnostima uticati da se spriječi devastacija i ugrožavanje života odgovornih građana. Stoga Vas molimo da preko Savjeta za odbranu i bezbjednost utičete da se obustave sve vojne akstivnosti na Sinjajevini čime bi se i završio protest na toj planini, te više ne bi bili ugroženi životi demonstranata", zaključuju iz KOR-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.