Bečić: Očekujem evropsko ponašanje, jer se svi politički subjekti zalažu za pristupanje EU
Foto: Skupština CG

Bečić: Očekujem evropsko ponašanje, jer se svi politički subjekti zalažu za pristupanje EU

Predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, učestvovao je u „online“ konferenciji u organizaciji Evropske narodne partije (EPP), pod nazivom „Crna Gora nakon izbora, a u susret formiranju nove Vlade“.

U svom izlaganju na pomenutom forumu, koji je zbog pandemije virusa Korona organizovan preko interneta, Bečić je kako se navodi u saopštenju Skupštine, istakao čvrstu privrženost Crne Gore da mnogo snažnije i brže krene u sprovođenje reformi, a time i u rješavanje zadataka sa evropske agende.

Kako je naglasio, sve će učiniti da Skupština Crne Gore, ali i nova parlamentarna većina, odlučnije krenu sa ispunjavanjem kriterijuma koji se postavljaju kao ključni u pregovaračkim poglavljima u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Na konferenciji, u čijem radu su učestvovali najviši predstavnici Evropske narodne partije – njen predsjednik Donald Tusk, potpredsjednici Paulo Rangel i Dejvid Mekalister, generalni sekretar EPP Antonio Lopez-Isturiz Vajt, predsjednica žena EPP Doris Pak, i drugi – predsjednik Demokratske Crne Gore, koja je kandidat za članstvo u ovoj najvećoj porodici partija u Evropskom parlamentu, zahvalio je evropskim partnerima na dosadašnjoj pomoći i saradnji i iskazao uvjerenje da će se saradnja samo produbiti.

IMG7904

Bečić je naročito istakao to što tranzicija vlasti protiče mirno, za šta je, u određenom dijelu, priznanje odao i sadašnjoj parlamentarnoj manjini. On je izrazio očekivanje da će se u narodnom periodu i pozicija i opozicija ponašati evropski, te da reforme koje nam predstoje neće biti predmet opstrukcija, jer se svi politički subjekti zalažu za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

Bečić je izrazio zadovoljstvo što u radu konferencije učestvuje predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović i iskazao zahvalnost Bošnjačkoj stranci, partiji koja je već postala član Evropske narodne partije, na veoma korektnoj saradnji i podršci koju Demokrate imaju sa njihove strane u procesu kandidature za članstvo u EPP.

Bečić je istakao da Sporazum, koji su nakon izbora potpisali nosioci tri liste koje čine parlamentarnu većinu, garantuje brži napredak Crne Gore u evropskim integracijama i nastavak našeg prozapadnog i evroatlantskog kursa. On je sa sagovornicima podijelio svoje čvrsto uvjerenje da će nova Vlada biti izabrana na sjednici 2. decembra, te izrazio očekivanje da će njen koncept, iako različit od onog koncepta koji je prvobitno dogovoren, imati podršku da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima i da će znati da odgovori na komplikovane izazove zdravstvene i ekonomske prirode.

„Online“ forum je završen zaključkom svih učesnika da se raduju nastavku saradnje, da ova konferencija sigurno neće biti posljednja, već jedna u nizu, te da će epidemiloška situacija i u budućnosti diktirati da se ovakve konferencije održavaju u sličnom formatu i na sličan način, saopšteno je iz Skupštine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.