Simbolika predmeta na kovčegu patrijarha Irineja
Foto: RAS Srbija

Simbolika predmeta na kovčegu patrijarha Irineja

Kovčeg sa tijelom pokojnog patrijarha Irineja bio je izložen u Hramu svetog Save, gdje je u 9 sati počela liturgija, nakon čega je sahranjen u kripti.

Preko njegovog kovčega prebačen je zeleni plašt, a na njemu stoje još neki predmeti, koji se vezuju za život i misiju patrijarha: kapa, štap, jevanđelje, krst.

Kako je objašnjeno na RTS-u tokom prenosa uživo, riječ je o obilježjima arhijerejske službe.

"Tu je mandija, zeleni plašt, koji patrijarh i episkopi nose kad ulaze u hram pred početak liturgije, u nekim momentima večernjeg i jutarnjeg bogosluženja. Tu je panakamilavka, to je kapa sa belim platnom koja je u pravoslavnoj tradiciji odlika patrijarha. Tu je njegov arhijerejski štap žezal, jevanđelje koje je propovijedao cijelog života, krst kojim je osvećivao svijet, to su sve odlike njegovog dostojanstva“, prokomentarisao je.

Tijelo patrijarha juče je bilo izloženo i u Sabornoj crkvi, da bi potom tokom dana bilo prenijeto u Hram svetog Save, gdje su građani mogli da se oproste od njega.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je u petak u 7 sati i 7 minuta u svojoj 91. godini. Vlada Srbije je istog dana donijela odluku o proglašenju trodnevne žalosti, prenose "Novosti".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.