Hrizostom: Irinej patio zbog najnovijih raskola i podjela u našem pravoslavlju
Foto: Screenshot

Hrizostom: Irinej patio zbog najnovijih raskola i podjela u našem pravoslavlju

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je u govoru posle opela patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju da je on "neumorno radio i brinuo o crkvi, pateći i tugujući zbog najnovijih raskola i podjela u našem pravoslavlju".

"Punih 10 godina nas je kao patrijarh predvodio tiho, mudro i strpljivo ka carstvu nebeskom. A 36 godina kao episkop svojom dobrom naravi i blagim primjerom, gospodskom umjerenošću, svjedočio nam je ljubav i dobrotu Božiju koja je isijavala iz njega", rekao je Hrizostom u Hramu svetog Save, gdje će u kriptu biti položeno tijelo patrijarha.

"Uprkos svim iskušenjima i nevoljama kroz koje je crkva prolazila, ostao je nepokolebljivi stub naše crkve svetosavske. Pokazao se dostojan svog velikog prethodnika i učitelja patrijarha Pavla, a to nije bilo jednostavno", dodao je Hrizostom.

Naveo je da je patrijarh Irinej "putovao teškim i trnovitim putem kroz burna i smutna vremena naše nedavne prošlosti i nažalost sadašnjosti. Ali nikad se nije predavao".

"I kada je tjelesno bio slab, nije poklekao. U glavi mi je slika iz 2010. kad smo ga birali za patrijarha, a on rekao 'nemojte braćo molim vas, ja sam bolestan čovjek'", rekao je Hrizostom i dodao da je time pokazao svoju "veliku uzvišenu vrlinu služenje crkvi, a ne posesiju za vlašću i položajem".

"Naučio nas je kako strpljenjem da služimo jedinstvu naše crkve. Crkva mora biti iznad svih naših ljudskih slabosti i nedostataka. Pokazao se kao beskompromisni borac za očuvanje časti crkve i našeg naroda", rekao je Hrizostom i dodao da je smrt patrijarha Irineja "težak i veliki gubitak za našu crkvu i naš narod" širom svijeta.

Podsjetio je da je u kratkom vremenskom periodu Srpska pravoslavna crkva ostala i bez patrijarha i bez mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i pozvao da "budemo hrabri i odvažni kako od nas očekuju patrijarh i Amfilohije. Znamo i vjerujemo da su još sa nama i gledaju nas iz nebeskih visina".

"Učimo od njega kako da živimo i radimo, volimo i žrtvujemo se za crkvu i cio naš rod", poručio je Hrizostom, koji predsjedava Sinodom do izbora novog patrijarha SPC.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.