Jemen u  opasnosti od najgore gladi u svijetu
Ilustracija

Jemen u opasnosti od najgore gladi u svijetu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš upozorio je da je Jemen sada u neposrednoj opasnosti od najgore gladi u svijetu u posljednjih nekoliko decenija.

"Ako izostane brza reakcija, milioni života mogu biti izgubljeni", rekao je Gutereš o zemlji koja je proživjela petogodišnji rat između iranskih pobunjenika Houthija i vladinih snaga.

Vladu u Jemenu podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom uz pomoć zapadnih sila među kojima je i SAD.

Administracija odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trampa izolaciju svog neprijatelja Teherana, učinila je centralnim dijelom američke regionalne politike.

Guterešovo upozorenje posljednje je u nizu UN-ove organizacije i dolazi u trenutku kada bi SAD mogla na svoj popis "terorističkih organizacija" uvrstiti pobunjenike Huse, što će dodatno otežati dopremu humanitarne pomoći u Jemen.

Čelnik UN-a je indirektno spomenuo američku prijetnju.

"Pozivam sve one koji imaju uticaj da hitno djeluju po tom pitanju kako bi se spriječila katastrofa. Osim toga, zahtijevam da svi izbjegnu poduzimanje bilo kakvih aktivnosti koje bi dodatno mogle podržati već ionako tešku situaciju", kazao je Gutereš.

Kao razlog pojačane prijetnje gladi generalni sekretar UN-a navodi "drastično smanjenje" finansiranja pomoći koju koordinira UN u poređenju sa 2018. i 2019. godinom te nestabilnost jemenske valute rijala i prepreke koje zaraćene strane postavljaju humanitarnim radnicima na terenu.

"Ako se ne prestanu poduzimati aktivnosti koje dodatno narušavaju stanje u Jemenu, možemo očekivati tragediju ne samo u gubitku života danas, nego i posljedice koje će se neprestano odražavati u budućnosti", poručio je Guterres.

Ako SAD upiše jemenske pobunjenike na svoj popis, mogla bi biti otežana komunikacija s čelnicima Husa, zatim, upravljanje porezima, korištenje bankovnog sistema, isplata plate medicinskom osoblju, kupovina hrane i goriva, ali i pristup internetu, piše France24.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.