Preminuo raščinjeni vladika Artemije od koronavirusa
Artemije

Preminuo raščinjeni vladika Artemije od koronavirusa

Predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je večeras da je umro nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) u 85. godini, prenosi agencija Beta.

Navela je da je vladika Artemije bio "veliki borac za prava Srba na Kosovu i Metohiji", i da je bio "do kraja progonjen, ali sada konačno u miru".

"Vječan mu spomen i hvala", napisala je Trajković na Tviteru.

Pozivajući se na svoje izvore u Srpskoj pravoslavnoj crvki (SPC), dnevni list "Danas" večeras piše da je Artemije od posljedica korona virusa umro danas u 14.45 u bolnici u Valjevu.

Artemije (Marko) Radosavljević rođen je u 1935. godine selu Lalić kod Valjeva. Zamonašio se 1960. godine u Manastiru Ćelije, a Teološki fakultet zavrišio u Atini gdje je i doktorirao.

Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1991. godine, a tu dužnost je prije njega obavljao patrijarh Pavle.

Zbog poslovanja u eparhiji, Sveti Sinod SPC raščinio ga je 2010. godine. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije Artemije je formao Eparhiju raško-prizrensku u egzilu. Živio je u manastiru Šišatovac na Fruškoj Gori. Na mjesto episkopa raško-prizrenskog imenovan je dotadašnji vikarni episkop Lipljanski Teodosije.

Osim monaške, vladika Artemije imao je veliku društvenu i političku ulogu nakon ratnih sukoba na Kosovu. Sastajao se sa brojnim domaćim i stranim političkim zvaničnicima.

Preminuo je dan nakon smrti patrijarha srpskog Irineja. Obojica su umrli od posljedica koronavirusa. Prethodno je od posljedica infekcije preminuo i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.