London zatražio od regulatornog tijela ispitivanje vakcine Fajzer/Biontek

Britanska vlada objavila je danas da je zatražila od Regulatorne agencije za ljekove i zdravstvo (MHRA) da ispita vakcinu protiv korona virusa koju su razvili Fajzer i Biontek (Pfizer/BioNTech), sa namjerom njene upotrebe na britanskom tržištu.

Britanski ministar zdravlja Met Hankoj rekao je na konferenciji za novinare da može da potvrdi da je vlada zvanično zatražila od Agencije da procijeni vakcinu Fajzera i Bionteka da vidi da li je prilagođena britanskim zdravstvenim normama.

"Ako vakcina bude odobrena naravno da će biti raspoloživa u cijeloj Velikoj Britaniji", rekao je ministar i dodao da će vakcina biti "besplatna".

Velika Britanija, najteže pogođena evropska zemlja epidemijom sa više od 54.000 umrlih, već je poručila 40 miliona doza te vakcine i očekuje da će 10 miliona stići prije kraja godine.

"Ako vakcinu odobri regulatorno tijelo bićemo spremni da počnemo sa vakcinacijama idućeg mjeseca", rekao je Henkok i objasno da britanska zdravstvena služba uspostavlja centre za vakcinaciju širom zemlje koji su spremni da obezbijede potrebnu logistiku za vakcinu koja mora da se skadišti na temperaturi od minus 70 stepeni.

Američki Fajzer i njemački Biontek objavili su u srijedu da je njihova vakcina efikasna 95 odsto u sprječavanju zaraze kovida-19 prema potpunim rezultatima njihovih masovnih kliničkih proba.

Oni su zvanično danas potvrdili da će istog dana podnijeti zahtjev američkoj Agenciji za hranu i ljekove za upotrebu vakcine na američkom tržištu i tako su postali prvi proizvodjači vakcine koji su zatražili odobrenje u SAD.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.