Božović: Srpski narod nije izgubio samo svog duhovnog pastira, već istorijsku ličnost
Božović

Božović: Srpski narod nije izgubio samo svog duhovnog pastira, već istorijsku ličnost

Njegova Svetost je izgubila borbu sa opakom bolešću, koja je kao nijedna prije, cjelokupnu ljudsku civilizaciju uvela u krizu i tijela i duha. Do poslednjeg svoga daha predano je služio Crkvi i narodu, ne odstupajući ni malo, svjestan da zbog svojih dubokih godina i narušenog zdravlja rizikuje i sopstveni život, navodi se u saopštenju srpske ambasade u Podgorici povodom smrti patrijarha SPC Irineja.

To je, dodaju. nedavno pokazao kada je uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji odlučio da se, zajedno  sa braćom arhirijerima i vjernim narodom, dostojno oprosti i isprati svoga brata u Hristu i službi-blaženog spomena mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

"Srpski narod izgubio je ne samo svog duhovnog pastira, već veliku ličnost, istorijsku ličnost, koja je obeležila jednu deceniju, vrlo tešku  za srpski narod, crkvu i državu. Vrijeme koje je pred nama, sudiće o djelima i životu blaženopočivšeg patrijarha Irineja i posvedočiće značaj i ulogu  koju je imao u periodu kada je Srpska pravoslavna crkva obilježila 1700 godina Milanskog edikta, 800 godina autokefalnosti SPC, 8  vjekova Đurđevih stupova, 6 vjekova Manasije,  i što je najznačajnije završetka monumentalnog Hrama Svetog Save- koji za sve Srbe ima značaj jerusalimskog hrama, koji nas okuplja, sabira i ujedinjava. Zato nije slučajno što će upravo blaženopočivši patrijarh srpski Irinej biti prvi srpski patrijarh koji će biti sahranjen u Kripti Hrama Svetoga Save, gdje će se ubuduće sahranjivati svi srpski patrijarsi. Na taj način on je, kao završni kamen duhovnog mozaika i osvećenja Hrama Svetog Save, ugradio  i sebe samog u ovaj hram. Svojim boravkom u Ostroškoj svetinji, kao upravnik monaške škole u teškim vremenima  pokazao je veliku ljubav  i vjeru,  kada je ona bila najpotrebnija Crnoj Gori. To je svjedočio i svakim svojim boravkom i posjetom svom narodu i Crkvi u Crnoj Gori, u koju je rado dolazio , i u koju je uvijek  priman sa velikom hristolikom radošću i ljubavlju  i porukom vjernog naroda i Crkve blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje", navodi se u saopštenju Ambasade Srbije u Crnoj Gori.

"Ostao je vjeran Svetolazarevskom zavjetu  i radostan odlazi u naručje Svetom Savi ispunjenog amaneta Hrama Svetog Save", navodi se u saopštenju srpske ambasade koja je, na čelu sa ambsadorom Vladimirom Božovićem izrazila  saučešće  arhirijerima, sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve i vjernom  narodu u Republici Srbiji,  i Crnoj Gori kao i svuda u rasejanju, "na gubitku svog prvojerarha i  uz ogroman osjećaj tuge i molitvene želje da Gospod upokoji usnulog patrijarha našeg Irineja i podari mu Carstvo Nebesko. I zato su nam u ovom danu velikog gubitka i žalosti  više nego ikada  potrebni sloga, jedinstvo i zajedništvo.Vječan ti spomen Svetosti i hvala  Vam na svemu što ste učinili za srpski narod Crkvu i Državu.", zaključuje se.

 


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.