Milioni djece na području Bliskog istoka i Sjeverne Afrike teško pogođeni pademijom
Foto: Anadolija

UNICEF

Milioni djece na području Bliskog istoka i Sjeverne Afrike teško pogođeni pademijom

Globalna pandemija i zaključavanje koje je uslijedilo uticali su na mentalnu i fizičku dobrobit miliona djece na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, objavio je u petak Dečiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), prenosi Anadolija.

U istraživanju više od 7.000 domaćinstava u sedam zemalja regiona koji pokriva 13.000 djece, UNICEF je otkrio da više od 90 posto ispitanika vjeruje da je pandemija koronavirusa negativno uticala na njihovu djecu.

"Ograničenja kretanja i zatvaranja škola imala su ozbiljan uticaj na svakodnevne rutine djece, njihove socijalne interakcije i na kraju na mentalnu dobrobit", naveo je u izvještaju Ted Čejban, regionalni direktor UNICEF za Bliski istok i Sjevernu Afriku povodom Svjetskog dana djece, prenosi Anadolija.

Istraživanje pokazuje da više od 50 posto ispitanika vjeruje da se njihova djeca muče mentalno i emocionalno. Teskoba i stres rastu među porodicama koje provode vrijeme u zatvorenim prostorima, navodi se u izvještaju, povećavajući vjerovatnoću nasilja u porodici, čiji su žene i djeca obično glavne žrtve.

Kako se pandemija počela širiti, većina vlada u regionu naredila je zatvaranje škola u martu. S krivuljom infekcije koja se tokom ljeta spuštala, mnoge su zemlje dopustile da se škole ponovo otvore na jesen ili da usvoje sistem koji kombinuje učenje na daljinu i nastavu u školama.

Međutim, s približavanjem zime postoji strah od drugog talasa infekcija, što bi moglo rezultirati još jednim krugom zatvaranja škola.

Gotovo 40 posto roditelja i staratelja izrazilo je zabrinutost zbog obrazovanja svoje djece, navodi se u istraživanju. Mnogi su obrazovanje na daljinu odbacili kao "neefikasno", navodeći nedostatak resursa, ograničen pristup internetu, nedostatak podrške odraslih i nedostatak direktnog pristupa nastavnicima.

UNICEF-ovo istraživanje sprovedeno je u Alžiru, Egiptu, Jordanu, Maroku, Kataru, Siriji i Tunisu između aprila i jula 2020. godine.

U avgustu je glavni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio na "obrazovnu katastrofu" i ukazao na procjenu Ujedinjenih nacija da 24 miliona učenika rizikuje da odustane od obrazovanja zbog ozbiljnog poremećaja izazvanog pandemijom.

Izvještaj UNICEF takođe je pokrenuo uzbunu zbog rizika koje pandemija predstavlja za fizičko zdravlje djece u regionu.

U njemu se navodi da je devet miliona djece propustilo vakcinu protiv visoko zaraznih bolesti, uključujući dječiju paralizu i boginje, zbog ograničenja u prevozu, straha od infekcija i zatvaranja obližnjih klinika.

Čitav region do sada je zabilježio više od četiri miliona slučajeva virusa, uključujući više od 100.000 smrtnih slučajeva.

Pored pandemije, mnoge zemlje u regionu takođe se bore s vojnim sukobima i građanskim ratovima koji podrivaju vladine napore da zaustavi širenje smrtonosnog virusa.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.