Veliko interesovanje: Prvog dana se već 435 građana prijavilo za Hiljadu plus
Ilustracija

Veliko interesovanje: Prvog dana se već 435 građana prijavilo za Hiljadu plus

Građani su juče počeli da podnose zahtjeve komercijalnim bankama za četvrtu fazu projekta Hiljadu plus. Kako je Pobjedi kazao generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović, interesovanje je veliko što govori i podatak da je samo prvog dana javnog poziva predato 435 aplikacija.

Javni poziv za građane za učešće u projektu Hiljadu plus raspisan je 16. novembra, a predaja dokumentacije počela je juče.

"Građani su počeli da predaju dokumentaciju u CKB, Erste, Lovćen, NLB i Podgoričku banku. Zainteresovanost je velika, a prijavljivanje traje do 3. decembra", naglasio je Čanović.

Podsjetio je da su raspisivanju javnog poziva prethodile brojne aktivnosti, među kojima javni pozivi za ponuđače stanova i za komercijalne banke, odabir konsultanta za realizaciju komunikacione strategije itd.

"Nakon završenog javnog poziva za ponuđače stanova, imamo u ponudi 409 stambenih jedinica u izgradnji, a na sajtu www.1000plus.me se može vidjeti detaljan spisak. Pored stanova u izgradnji, imamo i ponudu izgrađenih stanova, koja će se kontinuirano ažurirati, što je i jedan od glavnih noviteta ove faze", precizirao je Čanović i podsjetio da je u ponudi i novogradnja i starogradnja, pod uslovom da stanovi ispunjavaju propisane uslove.

"Ovo je bitna novina, jer smo na ovaj način uspjeli da omogućimo kupovinu svih stambenih jedinica na teritoriji države, naročito u opštinama u kojima nema novogradnje. Da bi mogao da bude uključen u Hiljadu plus, stan mora da ispunjava uslove: da nije skuplji od 1.100 eura po kvadratu i da zadovoljava minimalne uslove energetske efikasnosti, što se odnosi na zgrade koje su izgrađene prije 2013. godine", ističe Čanović i dodaje da imaju spisak ovlašćenih lica koja vrše energetske preglede i izdaje izvještaj energetske efikasnosti. Ukoliko je zgrada izgrađena nakon 2013. godine, ovaj izvještaj nije potreban.

Čanović dodaje i da svi papiri u vezi stana moraju biti jedan kroz jedan, odnosno da nema tereta i ograničenja. Svi ostali detalji mogu se naći u javnom pozivu za investitore i fizička i pravna lica – ponuđače stambenih objekata, koje se nalazi i na našem sajtu www.1000plus.me.

"Da bi svi građani blagovremeno bili informisani o početku projekta, započeli smo i kampanju „1000 plus“, koja uključuje postavljanje bilborda u 10 crnogorskih opština, emitovanje video spotova na televizijskim programima sa nacionalnom i lokalnom frekvencijom, novinski dodaci, brošure",kazao je Čanović.

Jedan od noviteta ove faze jeste, dodaje, i dodatna grupa prioritetnih lica.

"Posebnu pažnju imamo prema najosjetljivijim kategorijama, te stoga domaćinstva koja imaju prioritet u ovom projektu su: samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici", kazao je Čanović naglašavajući da u ovoj fazi, imajući u vidu situaciju sa pandemijom kovid-19 koja je zadesila cjelokupno društvo, kao i sav teret koji su nosili zaposleni u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru, nakon pažljivog razmatranja i uzimanja u obzir svih okolnosti, odlučeno je da upravo oni, pored navedenih, budu prioritetna lica u četvrtoj fazi projekta.

Podsjetio je da je kroz tri dosadašnje faze ovog projekta 191 prioritetno lice riješilo stambeno pitanje, a ukupno 1.186 porodica, odnosno tri hiljade građana. Kroz četvrtu fazu očekuju stanove za još 400 domaćinstava. 

Kol centar zvalo 1.100 građana

Kako  je kazao Čanović za Pobjedu, 9. novembra su otvorili i kol centar za podršku građanima.

"Zaključno sa 18. novembrom, kol centar zabilježio je preko 1.100 poziva, što svakako ukazuje na veliku zainteresovanost građana", kazao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.