Demonstranti traže ostavku premijera

Nastavljeni antivladini protesti na ulicama Jermenije

U Jermeniji su i danas nastavljeni antivladini protesti koji su počeli nakon što je ta zemlja uz posredstvo Rusije postigla sporazum s Azerbejdžanom o Nagorno-Karabahu.

Demonstanti su blokirali nekoliko ulica u centru Jerevana, glavnog grada Jermenije i traže ostavku jermenskog premijera Nikola Pašinjana, prenosi Anadolija.

Na amaterskim snimcima koje su demonstranti objavili na društvenim mrežama se vidi kako policija vozilima prolazi kroz demonstrante kako bi deblokirala saobraćaj.

Tokom protesta policija je slobode lišila više demonstranata.

Demonstranti su uzvikivali da je premijer izdajnik, jer je potpisao sporazum kojim su obustavljene borbe u Nagorno-Karabahu, a što demonstranti smatraju kapitulacijom pred Azerbejdžanom.

Jermenija i Azerbejdžan su 10. novembra postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predviđa povlačenje jermenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama. Ruske i turske mirovne snage će biti uključene u mehanizam za monitoring poštovanja primirja.

Azerbejdžanski predsjednik Iham Alijev je u obraćanju naciji kazao da je sporazum pobjeda Azerbejdžana, a poraz Jermenije, čiji premijer Nikol Pašinjan je pak kazao da je potpisivanje tog sporazuma bila teška odluka, ali da nije imao drugog izbora.

U Azerbejdžanu su građani izašli na ulice i proslavili sporazum, dok su u Jermeniji građani izašli da protestuju zbog potpisanog dokumenta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je sinoć o neredima u Jerevanu i mogućoj smjeni vlasti u Jermeniji kazao da aktuelna situacija zahtijeva od Jermenije da se konsoliduje i ne krene putem eskalacije krize i raspadanja.

Ruski predsjednik Putin je takođe poručio da bi se odbijanje postignutog sporazuma o Nagorno-Karabahu od eventualnih novih političkih lidera Jermenije pokazalo samoubilačkom odlukom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.