Kompanija
Ilustracija

Analizirano 275 hakovanih šifri

Kompanija "Nordpass" objavila 10 najgorih lozinki: Da li je i vaša među njima

Kompanija Nordpass je analizirala više od 275 miliona lozinki koje su bile izložene javnosti nakon hakerskih napada. Od toga su napravili listu 10 onih koje su najčešće, pa bi, zbog sigurnosti, bilo dobro da provjerite da i vaša nije među njima.

Više od polovine "procurjelih" lozinki ponavljalo se od nekoliko desetina do nekoliko miliona puta, odnosno 56%. Sa druge strane, samo 44% lozinki bilo je unikatno, odnosno nisu se nigdje ponavljale, prenosi B92.

Većina lozinki sa liste Top 10, isto tako, bilo je veoma lako otkriti običnim nagađanjem, a samo je "picture1" bila nešto tvrđi orah - morala je da bude otkrivene tzv. brute force metodom.

Iz Nordpass-a su savjetovali sve korisnike interneta da ne koriste šablone ili dugmiće koji se nalaze blizu na tastaturi. Mi bismo dodali i da se zaista nadamo da niste koristili jednu od ovih šifara za bilo šta, a ako jeste, da ćete je promijeniti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.