Uhapšen predsjednik vlade Kalabrije zbog saradnje sa mafijom

Predsjednik regionalne vlade Kalabrije Domeniko Talini, član stranke desnog centra "Forca Italija", uhapšen je pod optužbom da je sarađivao sa kriminalnom organizacijom Ndrangeta, prenose svi italijanski mediji na naslovnim stranama.

Sada već bivši predsjednik regionalne vlade je, kako pišu mediji, pomogao lokalnom ogranku Ndrangete da osnuje preduzeće za distribuciju na veliko medicinskog materijala, koje je imalo 20 prodajnih mjesta u regiji Kalabrija, Pulja i Emilija-Romanja.

Za uzvrat, pišu novine, Ndrangeta je političaru pomogla na lokalnim izborima 2014. godine i u januaru ove godine, kada je, zahvaljujući podršci mafijaških partnera, Talini izabran za predsjednika regionalne vlade.

Predsjednik parlamentarne komisije za borbu protiv mafije Nikola Mora podsjetio je na svom Fejsbuk profilu da je u januaru tvrdio da je "Talini nepodoban za funkciju zbog sumnje da je povezan sa mafijom".

Pored Domenika Talinija uhapšeno je jos 18 osoba.

Ovaj slučaj je tek najnovija epizoda u nastojanjima italijanske vlade da uvede red u zdravstveni sistem regije Kalabrija koji je već 10 godina pod prinudnom upravom, a pandemija kovida-19 je samo još više istakla katastrofalnu nesposobnost sistema da odgovori svojoj namjeni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.