Danska: Ministar poljoprivrede podnio ostavku zbog odluke vlade da ubije gajene vizone

Danska: Ministar poljoprivrede podnio ostavku zbog odluke vlade da ubije gajene vizone

Morgens Jensen, danski ministar poljoprivrede podnio je ostavku zbog odluke vlade da ubije gajene vizone (kune), a kako bi spriječila širenje koronavirusa sa životinja na ljude.

Morgens Jensen je svoju odluku objavio u srijedu uveče na društvenim mrežama, navodeći da više nema podršku većine u parlamentu, prenosi portal Juronjuz.

Novi mutirani soj koronavirusa, otkriven na farmama vizona (kuna) u Danskoj, najverovatnije je izumro, saopštilo je dansko Ministarstvo zdravlja.

"Novi slučajevi varijante klastera pet nisu pronađeni kod vizona od 15. septembra, zbog čega je Državni institut za serume ocijenio da je ta varijanta najvjerovatnije izumrla", navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi Rojters.

Zbog odluke vlade premijerke Mete Frederiksen da ubije 17 miliona vizona sa 1.100 farmi izbila je najveća kriza danske vlade od početka pandemije koronavirusa.

Početkom mjeseca vlada je donijela odluku da ubije cjelokupnu populaciju vizona zbog mutiranog koronavirusa koji je otkriven kod životinja, a koji bi mogao da utiče na efikasnost buduće vakcine protiv te bolesti.

Ta drastična odluka donijeta je nakon analize Danskog instituta za javno zdravlje i zdravstvenih vlasti koji su mutirani soj virusa otkrili u krznu vizona.

U Danskoj se vizoni uzgajaju zbog krzna, a farmeri tvrde da će odluka vlasti uticati na njihov posao.

Nešto kasnije, vlada Danske je ustanovila da nema pravne osnove za uništavanje cijele populacije životinja i da odluka može da se odnosi samo na oblast ili farmu gdje je otkriveno da ima zaraženih životinja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.