Treće ispitivanje Fajzerove vakcine pokazalo da je 95 odsto efikasna
Ilustracija

Ohrabrujuće vijesti

Treće ispitivanje Fajzerove vakcine pokazalo da je 95 odsto efikasna

Kompanija Fajzer objavila je da je analiza treće faze testiranja vakcine protiv novog koronavirusa pokazala da je ova vakcina efikasna 95 odsto u sprječavanju infekcije, čak i kod starijih ljudi, kao i da nema ozbiljnih rizika po zdravlje.

CNN prenosi da će Fajzer od američke Administracije za hranu i ljekove (FDA) tražiti dozvolu za upotrebu u hitnim slučajevima u roku od nekoliko dana.

Podaci su pokazali da je vakcina spriječila razvoj i blagih i teških oblika Kovida, saopštila je kompanija, prenosi Nova.

Vakcina je pokazala da je efikasna 94 odsto kod starijih odraslih osoba, koje su ranjivije na razvoj ozbiljnog Kovida i koje ne reaguju snažno na neke vrste vakcina.

Rezultati ispitivanja – manje od godinu dana nakon što su istraživači započeli rad na vakcini – srušili su sve rekorde brzine za razvoj vakcine, što je proces koji obično traje godinama.

Prethodno je, na osnovu prvih rezultata bilo rečeno da vakcina pokazuje najmanje 90 odsto efikasnosti.

Ako FDA odobri vakcinu sa dvije doze, kompanija Fajzer navodi da će na raspolaganju biti do 50 miliona doza do kraja godine, a do 1,3 milijarde do kraja sljedeće godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.