SAD: U prodaji brzi test na koronavirus za ličnu upotrebu
Ilustracija

SAD: U prodaji brzi test na koronavirus za ličnu upotrebu

Sjedinjene Države u utorak su hitno odobrile stavljanje na tržište brzog testa za ličnu upotrebu za otkrivanje covida-19 koji daje rezultat za 30 minuta, u okviru borbe s pandemijom.

Američka agencija za ljekove (FDA) dala je odobrenje za taj nazalni test koji mogu koristiti svi od 14 godina naviše, ako sumnjaju u zarazu koronavirusom.

Pribor koji proizvodi kopanija Lucira Health može se dobiti na ljekarski recept i daje rezultat za 30 minuta, a košta manje od 50 dolara.

"FDA je odobrila prvi test COVID-19 koji svako može sam da obavi i očita kod kuće. To je veliki uspjeh koji svjedoči o našem angažovanju ka većoj dostupnosti testiranja", rekao je direktor FDA-e Stefen Han.

FDA je još krajem aprila i početkom maja odobrila upotrebu kućnih testova, ali za razliku od proizvoda Lucire Healtha, njihov nalaz mora da potvrdi ovlašćena laboratorija.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.