U EU uvezeno 23 miliona neispravnih zaštitnih maski
Ilustracija

Evropska narodna partija saopštila

U EU uvezeno 23 miliona neispravnih zaštitnih maski

Evropska komisija utvrdila je da je gotovo 23 miliona zaštitnih maski u Evropskoj uniji sredinom septembra bilo neispravno.

Ovo je saopšteno iz Evropske narodne partije (EPP), najveće stranke u Evropskom parlamentu.

Poverenik za pravosuđe Didije Rejnders je u ime EK obavestio hrvatskog evroposlanika Tomislava Sokola da su prijavljene mere u Safety Gate/RAPEX - sistemu brzog uzbunjivanja za opasne neprehrambene proizvode - koje se odnose na zaštitne maske, sredinom septembra 2020. obuhvatale oko 23 miliona artikala.

Maske su označene kao neispravne uglavnom zbog nedovoljnog kapaciteta filtriranja ili neprilagođenosti licu, kao i zbog izostanka sertifikata koje zahtihevaju relevantna tijela EU, prenijela je sinoć Hina.

"Od 121 primljene prijave, 104 su se odnosile na maske proizvedene u Narodnoj Republici Kini, dve na maske proizvedene u Meksiku, po jedna na maske iz Danske, Turske, Ukrajine i Vijetnama, a u 11 slučajeva poreklo nije prijavljeno ili nije bilo poznato", ističe Sokol.

On je apelovao na potrošače da se prije nabavke maski uvjere da one odgovaraju bezbjednosnim standardima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.