Nikola Gegaj

Gegaj ističe da manjine u CG gledaju u budućnost, ali ne zaboravljaju prošlost

"Poruka svih manjinskih partija da vlada nije građanska, već teokratska"

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Gegaj ocijenio je da manjinske partije u Crnoj Gori nijesu nasjele na neiskrene pozive mandatara Zdravka Krivokapića da uđu u vladu, jasno saopštavajući da je ne smatraju ni ekspertskom, ni građanskom, već teokratskom.

Gegaj je za Dnevne novine istakao da manjine u Crnoj Gori gledaju u budućnost, ali ne zaboravljaju prošlost.

Podsjetimo, nosilac Albanske liste Nik Đeljošaj kazao je da oni neće biti dio nove vlade mandatara Zdravka Krivokapića.

Ovakvu odluku pozdravlja i Nikola Gegaj, koji tvrdi da je posljednjom odlukom Albanske liste da ne bude dio nove vlade poslata poruka svih manjinskih partija da ova vlada nije građanska, već teokratska.

“Očigledno da politički subjekti koji čine vladajuće koalicije ne ulivaju povjerenje partijama manjinskih naroda. Manjine gledaju u budućnost, ali ne zaboravljaju nedavnu prošlost, ali ni sadašnjost. Nema mjesta za manjine tamo gdje se Albanci, Bošnjaci i Hrvati, pa i većinski Crnogorci nazivaju pežorativnim imenima, gdje im prijete i gdje se poništava evropska i evroatlantska budućnost Crne Gore. Takođe, odlukom partijskih organa Albanske liste da ne žele da budu dio nove vlade je zadat snažan šamar i onom dijelu javnosti, pogotovo nevladinom sektoru, koji je umislio da će smjena vlasti ubrzati demokratske procese i borbu protiv korupcije” kaže Gegaj.

On ističe da je manjinama potrebna vladavina prava i maksimalna tolerancija političkih snaga na vlasti, kao i ekonomska ponuda u pravcu prospetiteta.

“Crna Gora svih ovih godina predvođena DPS-om i njenim koalicionim partnerima je i te kako vodila računa o poštovanju univerzalnih principa iz oblasti ljudskih prava i građanskih sloboda, a posebno u dijelu manjinskih prava. Ova orijentacija se u razvijenom svijetu doživljava kao primjer multietnickog sklada i tolerancije” zaključuje Gegaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.