Kavarić: Kasnimo s pravim mjerama već 14 dana, posebno u Podgorici
Nebojša Kavarić

Kavarić: Kasnimo s pravim mjerama već 14 dana, posebno u Podgorici

Šef Kriznog medicinskog štaba Nermin Abdić kazao je da je juče na sjednici tog tijela razmatrana situacija u bolnicama, ali da nijesu donijeli odluku o širenju bolničkih kapaciteta niti otvaranju privremenih bolnica. Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić tvrdi da se kasni s mjerama, naročito u Podgorici "gdje smo dozvolili ovakvo širenje epidemije".

"Što se tiče broja kreveta u bolnicama ništa još nijesmo izmijenili, pratimo situaciju na terenu i u odnosu na to donosićemo odluke", rekao je Abdić za Dan.

Podsjećamo, u Crnoj Gori je juče od posljedica virusa korona preminulo devet osoba, dok je registrovano još 619 inficiranih građana.

Ljekari i direktori ustanova, piše Dan, upozoravaju da su nove mjere koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT), kojima su kafići ponovo otvoreni i dozvoljeno nesmetano kretanje između gradova, dovele do razbuktavanja epidemije.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić kazao je Danu da tome u prilog ide činjenica da je stanovnicima Podgorice, koja trenutno ima 4.900 zaraženih, dozvoljeno da se nesmetano kreću i odlaze u druge gradove, čime se infekcija širi.

Kavarić je kazao da su juče imali novi rekord po broju pregledanih građana u kovid ambulantama - 1.480 i da se negativan trend nastavlja jer gradovi nijesu zatvoreni i epidemija bukti.

"Kasnimo s pravim mjerama već 14 dana, posebno u Podgorici gdje smo dozvolili ovakvo širenje epidemije. Kafići su ponovo puni, imamo scene kao da se ništa ne događa. Važno je da se prvo Podgorica izoluje i spriječi širenje virusa iz glavnog grada, onda bismo riješili većinu problema. Imamo situciju da je jedna Austrija uvela mjere prema kojima do 2. decembra građani ne smiju da izađu iz svojih domova, a mi nastavljamo da pogoršavamo situaciju. Nadležni su mjerama ublažili dosadašnje naredbe i potrebno je da što prije reagujemo jer je svaki dan važan", upozorio je Kavarić.

Ministar zdravlja i predsjednik NKT-a Kenan Hrapović kazao je juče u Jutarnjem programu TVCG da potpuno zatvaranje nije sklonjeno s dnevnog reda, već je samo privremeno odgođeno.

"Nećemo čekati 1. decembar kako bismo donijeli nove mjere, već ćemo, ukoliko to bude potrebno, izabrati krajnje restriktivni model, tzv. zaključavanje svih gradova", rekao je on.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.