Foto:AP

"Povratak iz mrtvih": Planinaru srce stalo na čitavih 45 minuta

Planinar, koji je spasen nakon što se tokom noći izgubio u američkom nacionalnom parku, vraćen je u život, premda mu je srce stalo čitavih 45 minuta.

Majkl Napinski (45) prošle se nedjelje izgubio u nacionalnom parku Maunt Rajner, gdje su temperature bile vrlo niske, piše BBC. 

Nakon što su ga spasioci pronašli, prevezen je u bolnicu u Sijetlu. Po dolasku u bolnicu, Napinski je imao puls, no zatim mu je srce stalo.  

"Umro je dok je bio na odjeljenju hitne službe", rekla je dr. Dženel Badulak za Sijetl Tajms. 

Medicinski tim ga je reanimirao, te ga je priključio na aparat za vantjelesnu membransku oksigenaciju (ECMO), koji garantuje funkciju izjmene gasova u krvi. Oblik je vantjelesne životne potpore tokom kojeg spoljni vještački sistem prenosi vensku krv bolesnika do uređaja za izmjenu gasova, gdje se krv obogaćuje kiseonikom, dok se ugljen dioksid uklanja. Krv tada ponovo ulazi u krvotok bolesnika. Takav kružni protok krvi je optimizovan za pružanje adekvatne potpore bolesniku u odsustvu prirodne srčane ili plućne funkcije.

Nakon otprilike 45 minuta, pacijentovo je srce ponovno zakucalo, a nakon dva dana se probudio. 

"Kad se probudio zaplakao je, svi smo plakali", rekla je medicinska sestra Vitni Holen.

Napinski, koji se još oporavlja, za CBS je rekao da je počeo da planinari, nakon što je uspio da se izbori s teškom zavisnošću od droga. 

"Bio sam bolešljiv, no bavljenje planinarenjem izmijenilo je moj način života. Medicinsko je osoblje odradilo đavolski težak posao održavši me u životu."

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.