Doktor objašnjava: Ima i onih koji nemaju respiratorne simptome, a snimak pokaže upalu pluća
Ilustracija

Pluća snimiti poslije prvih simptoma kratkog daha, kašlja, temperature

Doktor objašnjava: Ima i onih koji nemaju respiratorne simptome, a snimak pokaže upalu pluća

Ukoliko dobijete virus korona pravo vrijeme za rendgenski snimak je kada simptomi poput povišene temperature, kratkog daha, kašlja - bilo suvog ili produktivnog, nedvosmisleno ukazuju da su pluća ugrožena i čekanje u tom slučaju nije preporuka, kazao je u "Bojama jutra" na TV Vijesti radiolog Mladen Filipović.

Čekanje kako kaže on, nije preporuka uz ovakve simptome već se odmah radi rendgenski snimak.

"Od vremena kada se čovjek zarazi do pojave prvih simptoma je pet dana ili više, ali statistika kaže da je to između petog i 15-og dana. U velikom broju zaraženih sada ne možemo da znamo kad smo se zarazili i od koga", kaže Filipović.

Ponavlja da je ulaz korone u naše tijelo preko usta i preko nosa, a posrednici su ruke.

"Komplikacije koje se dešavaju kod pacijenata pozitivnih na koronu su vezane za respiratorni trakt, da li su one u gornjim ili donjim respiratornim putevima, u središnjoj cijelini ili je u pitanju ozbiljni problem pneumonija to je nešto što otkriva rendgen iili skener", kaže Filipović.

Kaže i da ima onih pacijenta koji su iz straha došli na snimanje, a sami su asimptomatični, a snimak je pokazao začetak ili prisutnu upalu pluća.

Na pitanje da li se može razlikovati pneumonija prouzrokovana koronom od drugih pneumonija, kaže da to može samo patohistologija, a li da ima postoje određeni vodiči koji prave te razlike.

"Kod virusne pneumonije izazvane kovidom pneumonija se javlja u oba pluća krila, po periferijama plućnih krila i treća karakteristika je da se javlja u donjim partijama pluća.

Atipični slučajevi su kad se javlja pneumonija na jednoj strani. Izgled pluća zaraženih kovidom jeste izgled mliječnog stakla, mali čvorići u oba plućna krila", pojasnio je Filipović.

Ukoliko se na rendgenskom snimku ne vide promjene, a postoje laboratorijski i klinički pokazatelji da postoji upalni proces, tada se pacijent upućuje na CT skener.

Filipović navodi da oni pacijenti koji su imali komplikovanu upalu pluća,  nakon izlaska iz bolnice 3-4 nedjelje rade ponovni snimak, dok oni koji preleže lakšu formu možda jednom u prvih godinu dana treba da snime pluća.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.