Njemačka vlada traži od građana da ljenčare: Neka krevet bude linija fronta, a strpljenje vaše oružije
Ilustracija

Njemačka vlada traži od građana da ljenčare: Neka krevet bude linija fronta, a strpljenje vaše oružije

U novom promotivnom spotu koji je naručila vlada Njemačke pojavio se neočekivani heroj pandemije koronavirusa – dembelan koji uživa u ljenčarenju na kauču uz televizijski program.

Njemačka vlada je u subotu, 12 dana pošto je Njemačka ponovo uvela potpuno zatvaranje od mjesec dana kako bi zaustavila širenje virusa, objavila jedno i po minutni promotivni video kojim se gledaoci podstiču da slijede primjer lenjivaca, nekoga ko malo ili uopšte ne vježba i provodi mnogo vremena u gledanju televizijskog programa.

Video pod naslovom "Zajedno protiv korone“ počinje pričom starijeg gospodina koji se prisjeća svojih "zasluga“ za narod.

"Bila je to, čini mi se zima 2020. godine kada su sve oči zemlje bile uprte u nas“, kaže gospodin ozbiljnim glasom.

"Imao sam tada 22 godine i studirao sam mašinstvo kada je naišao drugi talas pandemije. U tim godinama želite da se zabavljate, učite, upoznajete nove ljude, idete na piće sa prijateljima“, nastavlja svoju priču, "Ipak, sudbina je imala drugačije planove za nas“.

Scena se prekida i pojavljuje se lik koji predstavlja gospodina iz mladosti uz tekst: "Nevidljiva prijetnja je ugrozila sve u šta smo vjerovali do tada“.

"Iznenada sudbina države je bila u našim rukama“, nastavlja, "Tako da smo skupili svu potrebnu hrabrost i uradili ono što se očekivalo od nas, jedinu ispravnu stvar“.

"Nismo radili ništa. Apsolutno ništa. Bili smo prave lijene bube“, kaže narator ozbiljnim glasom.

"Dane i noći smo provodili kod kuće zavaljeni na krevetu i borili se protiv širenja koronavirusa“, nastavlja svoju ispovjest. A na ekranu se vidi "heroj“ zavaljen na sofi sa parčetom pice u rukama.

"Naš kauč je bio linija fronta, a naše strpljenje je bilo naše oružje!“

Promotivni spot se završava riječima naratora "Kada se sada osvrnem na to vrijeme, bila je to naša sudbina... Tako smo postali heroji“.

Na kraju se čita zvanična poruka vlade. "I vi možete postati heroj tako što ćete ostati u svojoj kući“.

Spot je izazvao veliku pažnju, ali i veoma različite reakcije. Mnogi su pozdravili poruku koja se šalje, dok su neki smatrali kako je nedopustivo stavljati ljenčarenje u takav kontekst i izjednačavati ga sa herojstvom. Bilo je i onih koji su ustvrdili kako su Njemci konačno pokazali da ipak imaju smisla za humor.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.