Početak novog suđenja za pomorsku nesreću u Budvi zakazan za 23. novembar
Pomorska nesreća u Budvi

Početak novog suđenja za pomorsku nesreću u Budvi zakazan za 23. novembar

Početak novog suđenja za pomorsku nesreću u kojoj je 11. jula stradala Maja Šljivančanin kada je u barku na kojoj se nalazila sa vjerenikom udario manji gliser kojim je upravljao sedamnaestogodišnji M. S. iz Beograda zakazan je za 23. novembar, potvrdio je Pobjedi advokat Zdravko Begović.

Vijeće Višeg suda u Podgorici u oktobru je uvažilo žalbu kotorskog Osnovnog tužilaštva i ukinulo presudu kojom je maloljetni M. S. osuđen na pojačan nadzor organa starateljstva i na 120 sati društveno korisnog rada.

M. S. se tereti da je iz nehata izazvao pomorsku nesreću u kojoj je Šljivančanin stradala, dok je njen vjerenik Vladimir Stanišić povrijeđen.

I jahta i barka kretale su se od ostrva Sveti Nikola ka plaži Jaz.

M. S. je na suđenju kazao da nije vidio barku ispred sebe.

Viši sud naložio je da se u ponovnom postupku sprovede novo vještačenje pomorske nesreće u budvanskom akvatorijumu.

Prema prvom nalazu vještaka saobraćajno-pomorske struke, pomorskoj nesreći, pored sedamnaestogodišnjeg M. S doprinio je i Vladimir Stanišić, koji je upravljao barkom budvanskih tablica.

"Pomorska nesreća u kojoj je 11. jula stradala jedna osoba dogodila se zbog nepridržavanja međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara na moru oba učesnika pomorske nesreće", navodi se u nalazu vještaka Aleksandra Božovića.

Maloljetni M. S. je, kako se navodi u nalazu, prouzrokovao pomorsku nesreću jer se nije pridržavao međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara na moru, kao i člana 10 Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe.

Plovni objekat "sea ray sundancer 395“ nije prije isplovljavanja imao ovjerenu "crew listu“ koja je trebalo da sadrži ime skipera i članova posade. U nalazu se navodi da se ni Stanišić nije pridržavao pravila koje nalaže da kada se kursevi dva broda na mehanički pogon križaju tako da prijeti opasnost od sudara, ukloniće se sa puta onaj brod koji vidi drugi na svojoj desnoj strani, a pri tom ne smije presijecati kurs ispred pramca tog broda.

Analiza oštećenja na barci BD-213 u koju je udarila jahta, kao i snimci VTMIS pokazali su, kako je navedeno, da Vladimir Stanišić nije osmatrao područje plovidbe i nije preduzeo radnju zaustavljanja ili skretanja u desno kada mu nailazi objekat sa njegove desne strane.

Osnovni sud u Kotoru je sredinom avgusta prihvatio jemstvo u iznosu od 332.000 eura koje je ponudila porodica M. S. kako bi se on branio sa slobode.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.