Hrapović: Potpuno zaključavanje nije bačeno s dnevnog reda, zar je tako teško poštovati mjere?
Hrapović

Zdravlje se ne smije politizovati, poručuje ministar

Hrapović: Potpuno zaključavanje nije bačeno s dnevnog reda, zar je tako teško poštovati mjere?

Potpuno zaključavanje nije bačeno s dnevnog reda, samo smo ga sada za jedno vrijeme sklonili - kazao je ministar zdravlja i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Kenan Hrapović u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Neće, dodaje, čekati 1. decembar da bi propisali nove mjere, prate situaciju svakodnevno, odnosno "ako bude potrebno" opredijeliće se za "krajnje restriktivnu mjeru - lokdaun - zaključavanje svih gradova".

"Vjerujemo ipak da nošenje maski, držanje distance i održavanje higijene mogu biti model za sve nas da izbjegnemo restriktivni model", ističe Hrapović.

Od početka epidemije su se, kako je rekao, vodili isključivo strukom, preporukama medicinskih radnika i Instituta za javno zdravlje i pokazali da su u tome imali pravo. 

"Prilikom donošenja aktuelnih mjera pridržavali smo se preporuka Instituta za javno zdravlje", navodi Hrapović ističući da se poštovanjem rigoroznih mjera i osnovnih mjera - držanje distance, nošenje maske i higijena ruku i prostora - da šansa da se odloži potpuno zaključavanje.

Ako se poštuju mjere, ističe, smanjiće se lokalna transmisija i time će se rasteretiti zdravstveni sistem.

"Državne institucije su učinile sve što je u njihovoj moći da donesu odgovorajuće mjere, ali je poštovanje mjera u nadležnosti pojedinaca", rekao je Hrapović.

Ono što radi on i svi članovi NKT je, kako je rekao, da sačuvaju zdravlje svih nas i naših porodica.

"Mjere koje donosimo ne odgovaraju svima, ali je cilj kom težimo siguran i ispravan, ali do njega možemo doći isključivo poštovanjem mjera. Zar je tako teško poštovati tako jednostavne mjere,držanje distance, nošenje maski i održavanje higijene, u odnosu na zatvaranje sistema", upitao je Hrapović.

Zdravlje se, kategoričan je, ne smije politizovati.

"Zdravstveni radnici će i dalje biti tu kad dođe do tranzicije sistema, oni će nas i dalje liječiti, i moramo poštovati preporuke jer je to jedini način da sačuvamo zdravlje", ističe Hrapović.

U sistemu je obezbijeđeno nekih 750 kovid kreveta u Crnoj Gori.

"U veoma kratkom vremenu možemo da mobolišemi i četiri privremene bolnice. Procjena Kriznog štaba je da za sada ne treba da se aktiviraju. Nije ih problem aktivirati sada, ali moramo biti oprezni jer neće imati ko da liječi građani ako ne budemo poštovali mjere. Oni su naš ponosi, ali su preopterećeni, umorni, obolijevaju, ima i smrtnih slučajeva, ali smo pokazali da je sistem fleksibilan i održiv",rekao je Hrapović.

Istakao je i da imamo dovoljno medicinske opreme.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.