Slovenija: Stanje epidemije produženo za još mjesec dana
Ilustracija

Slovenija: Stanje epidemije produženo za još mjesec dana

Vlada u Sloveniji je za još 30 dana produžila stanje epidemije u kojem se mogu donositi mjere za usporavanje širenja virusa, a odluka stupa na snagu u srijedu, obavila je vlada u Ljubljani.

Prvom odlukom o proglašenju epidemije koja je donijeta 19. oktobra bila je određena jedna vrsta vanrednog stanja s najkraćim vremenom trajanja od mjesec dana, kao zakonski temelj za donošenje epidemioloških i drugih mjera, kako bi se obuzdalo uznapredovalo širenje koronavirusa, prenosi Hina.

Na dan donošenja prve odluke o proglašenju epidemije u oktobru u Sloveniji je bilo zabilježeno 726 novih zaraza, a broj ukupno umrlih 188, ali se stanje kasnije uprkos rigoroznijim mjerama znatno pogoršalo. Posljednjih nedelja znalo je biti i preko dvije hiljade novozaraženih dnevno, broj umrlih povećao se na 831, a u bolnicama je skoro 1.300 oboljelih, što stvara probleme u funkcionisanju zdravstvenog sistema.

Nakon što je krajem oktobra uvedeno zatvaranje sa zabranom kretanja izvan opštinskih granica i u noćnim satima, na snagu su ove nedelje stupile nove restrikcije kojima se ograničavaju svi kontakti i okupljanja izvan užeg porodičnog kruga, a zatvorene su i prodavnice, osim onih esencijalnih koje prodaju hranu i nužne životne potrepštine.

Slovenački epidemiolozi vjeruju da će za deset do 14 dana zbog restriktivnih mjera doći do postupnog padanja broja novozaraženih, a onda i hospitalizacija i težih slučajeva koji završavaju fatalnim ishodom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.