Mjere NKT-a koje važe od danas u Crnoj Gori

Trajaće najmanje do 1. decembra

Mjere NKT-a koje važe od danas u Crnoj Gori

Od ponoći su stupile na snagu i nove mjere koje je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo u petak. Mjere će trajati najmanje do 1. decembra.

Mjere podrazumijevaju da će trgovine i ugostiteljski objekti raditi do 20 sati, međugradski saobraćaj će biti obustavljen vikendom, a zabranjuje se i napuštanje objekta stanovanja od 21 do pet sati ujutro. Svi vjerski obredi i skupovi održavaće se bez vjernika.

Sve mjere se primjenjuju dok traje opasnost od širenja koronavirusa ili do opoziva osim mjera gdje je eksplicitno navedeno trajanje primjene, ponovljeno je večeras iz Vlade.

Prenosimo integralno koje su mjere na snazi od ponoći.

OPŠTE MJERE ZAŠTITE – ZAŠTITNE MASKE I FIZIČKA DISTANCA

1. Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno je na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od 5 godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ostalih propisanih mjera.

2. Privredna društva i preduzetnici koji se bave trgovinom na malo (marketi, supermarketi, hipermarketi, tržni centri i sl.), uključujući i zelene pijace, kao i državni organi, organi državne uprave, organi uprave, organi lokalne samouprave, javne ustanove i drugi subjekti koji vrše javna ovlašćenja, banke, pošte i druga pravna lica, koja neposredno pružaju usluge građanima u šalter salama, obavezna su da odrede jedno ili više lica odgovorna da kontrolišu da li građani/korisnici usluga prilikom ulaska u ove objekte nose zaštitne maske i u objektima poštuju mjeru minimalne međusobne fizičke udaljenosti.

KRETANJE I JAVNA OKUPLJANJA

3. Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od četiri punoljetna lica zajedno na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, parkovi, šetališta, plaže i sl.), osim za lica koja obavljaju svoje redovne radne zadatke.
Mjera se primjenjuje do 1. decembra, s tim što primjena može biti produžena.

4. Zabranjeno je okupljanje stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima (javna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički, kulturno-umjetnički i privatni skupovi, svadbe, kao i druge manifestacije).
Mjera se primjenjuje do 1. decembra, s tim što primjena može biti produžena.

5. Vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da vjerske obrede u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana.

Mjera se primjenjuje do 1. decembra, s tim što primjena može biti produžena.
6. Sahrane umrlih lica i primanje saučešća obavljaju se isključivo u užem krugu porodice.

Mjera se primjenjuje do 1. decembra, s tim što primjena može biti produžena.

7. Zabranjen je izlazak iz objekta stanovanja od 21:00 do 5:00 narednog dana, osim za:

- lica koja obavljaju redovne radne zadatke i pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi, policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac,

- lica koja njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica i izvodom iz odgovarajućeg matičnog registra građana kojim se dokazuje međusobno srodstvo ovih lica ili ugovorom o njezi ili izdržavanju kojim se dokazuje međusobni pravni odnos ovih lica,

- zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava,

- djecu sa poremećajima iz autističnog spektra i lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta, i

- lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta.

Mjera se primjenjuje do 1. decembra, s tim što primjena može biti produžena.

Obrazac potvrde koju poslodavac izdaje zaposlenim za kojeg postoji potreba kretanja u terminu zabrane možete preuzeti ovdje.

8. Zabranjen je putnički međugradski saobraćaj od petka u 21:00 do ponedjeljka u 5:00, osim za:

- motorna vozila kojima se vrše djelatnosti bitne za promet robe, snabdijevanje i dostavu ljekova, hitnu medicinsku pomoć, komunalne djelatnosti, snabdijevanje gorivom i električnom energijom, prevoz zaposlenih (ako posjeduju potvrdu poslodavca i putni nalog za službeno putovanje),

- prevoz lica koja su boravila van mjesta boravka, odnosno prebivališta, radi povratka u to mjesto, ako posjeduju voznu kartu za povratak u međunarodnom linijskom ili avio saobraćaju ili su to mjesto napustili prije 14. novembra 2020. godine, tranzitnog prevoza putnika i radi putovanja međunarodnim redovnim ili linijskim prevozom ili avio saobraćajem, i

- lica koja njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica i izvodom iz odgovarajućeg matičnog registra građana kojim se dokazuje međusobno srodstvo ili ugovorom o njezi ili izdržavanju kojim se dokazuje međusobni pravni odnos ovih lica. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.