Udruženje ugostitelja: Tri mjere nismo u mogućnosti da ispoštujemo
Ilustracija

Pozvali inspekcije da pričekaju dok se ne usaglase sa NKT-om

Udruženje ugostitelja: Tri mjere nismo u mogućnosti da ispoštujemo

Udruženje ugostitelja Crne Gore saopštilo je da neke mjere koje je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo 13. novembra, a koje stupaju na snagu sjutra, nijesu u mogućnosti da primijene a ni da poštuju, te se nadaju da će ih usaglasiti na narednim sastancima.

To se odnosi na barijere između stolova unutar objekta, mjeru koja podrazumijeva da broj osoba za istim stolom bude najviše četiri, s tim da razmak između osoba u svim pravcima bude najmanje dva metra, da na terasama i baštama najviše četiri osobe za stolom, sa razmakom između najmanje dva metra, te da usluge keteringa i izdavanja hrane budu do 22 sata. 

Kako poručuju, sve ostale mjere NKT-a ugostitelji će maksimalno poštovati.

"Mjera kojom se predviđa barijera između stolova unutar objekta predstavlja dodatni udar na i ovako katastrofalnu finansijsku situaciju, nelogična je i kosi se uputstvima koja od pojave virusa COVID 19 plasira Institut za javno zdravlje a to je da je distance od dva metra i više između osoba dovoljna da ne dođe do prenošenja zaraze. Ova mjera ima smisla jedino u slučaju da je u nekom objektu neizvodljivo postići razmak između stolova od dva metra. Mjera kojom se predviđa da razmak između osoba za istim stolom bude dva metra nije primjenjiva i vjerujemo da se radi o nesporazumu ili greški jer je tu vrstu distance moguće postići jedino sa stolovima od najmanje 2x2 m (i to da gosti sjede na ćoškovima stola) što sa razmakom između stolova od dva metra iziskuje za jedan sto i četiri stolice 10-12m2 . Time se kapaciteti objekata svode na maksimum 10-15% ranijih mogućnosti, a velika većina objekata ima korisnu površinu maksimalno 40-50 m2. Dakle, ova mjera je neprimjenjiva u velikoj većini ugostiteljskih objekata koji posluju na teritoriji države Crne Gore", objašnjavaju u Udruženju ugostitelja.

Objašnjavaju da je mjera kojom se predviđa mogućnost usluge keteringa i izdavanja hrane samo do 22 sata apsolutno bespotrebna i da nije bila predviđena kod ranijih mjera kojim je odlučeno o zabrani kretanja.

Takođe, podsjećaju da je sa predstavnicima izvršne vlasti postignut dogovor da se mjere sagledavaju i revidiraju svake sedmice, što je, kako navode, izostavljeno mjerama od 13. novembra.

Ugostitelji su zamolili i inspekcijske organe da kontrolišu samo opravdane mjere, a da u vezi spornih mjera, pričekaju sa kontrolom do usaglašavanja sa nadležnim institucijama.

Ovo Udrženje će se takođe obratiti svim relevantnim instutucijama, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, sa predlogom mjera pomoći ugostiteljskoj djelatnosti sa ciljem njenog opstanka, "jer su dosadašnje mjere u najmanju ruku nedovoljne i odnosile su se samo na subvencionisanje zarada zaposlenima".

"Na kraju, nadamo se da ćemo u narednih par dana kroz komunikaciju sa nadležnim organima, a tu se prije svega misli na Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i Institut za javno zdravlje naći rješenje za sporne mjere i da će njihovo revidiranje uslijediti u najkraćem mogućem roku", zaključeno je u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.