Jermeni pale svoje kuće u Nagorno-Karabahu prije predaje teritorije Azerbejadžanu
Foto: BBC

Jermeni pale svoje kuće u Nagorno-Karabahu prije predaje teritorije Azerbejadžanu

Brojne kuće u selima u Nagorno-Karabahu gdje Azerbejdžan treba da preuzme kontrolu gore danas, zapalili su ih njihovi vlasnici prije odlaska za Jermeniju, prenose novinari agencije Frans pres.

Mirovni sporazum potpisan izmedju Jermenije i Azerbejdžana pod pokroviteljstvom Moskve prekinuo je sedmonedeljne jake borbe u Nagorno-Karabahu, planinskoj enklavi oko koje se decenijama spore te dvije zemlje. Prema sporazumu Azerbejdžan će povratiti veliki dio teritorije koji je bio pod jermenskom kontrolom od početka 1990. godine. Azerbejdžan od sjutra treba da preuzme kontrolu nad tom teritorijom.

"Danas je posljednji dan, sjutra će azerbejdžanski vojnici biti tu", rekao je jedan vojnik u selu Šarektar, u oblasti Kalbadžar koja treba da bude prepuštena Bakuu, prenosi Beta.

Samo u tom selu, koji označava granicu sa susjednom oblašću Martakert koja treba da ostane pod jermenskom kontrolom, najamnje šest kuća jutros je gorelo.

"To je moja kuća, ne mogu je ostaviti Turcima", kako Jermeni često zovu Azerbejdžance, rekao je vlasnik jedne od kuća bacajući zapaljene daske i krpe natopljene benzinom unutra.

Rekao je da su čekali da se nešto sredi ali kada su vidjeli da se demontira hidro centrala da su razumjeli.

"Svi će zapaliti svoju kuću danas. Dali su nam do ponoći da odemo", rekao je on.

Dodao je da su takođe premjestili grobove svojih roditelja smatrajući da će Azerbejdžanci sa zadovoljstvom da ih oskrnave.

Juče je najmanje desetak kuća zapaljeno u tom istom selu i okolini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.