Hrapović: Jedino pitanje koje ne smijemo politizovati je pitanje života i smrti; Sekulić: Mjere predstavljaju kompromis između zdravlja i ekonomije
Kenan Hrapović

Hrapović: Jedino pitanje koje ne smijemo politizovati je pitanje života i smrti; Sekulić: Mjere predstavljaju kompromis između zdravlja i ekonomije

Ministar zdravlja Kenan Hrapović je na današnjoj sjednici NKT-a poručio "da smo došli do ivice izdržljivosti zdravstvenog sistema". On je apelovao na sve da poštuju mjere, a nadležne državne organe pozvao da najstrožije kanžnjavaju one koji date mjere ne poštuju.

Hrapović je kazao na današnjoj konferenciji NKT-a da su rezultati u borbi protiv korone bili izvaredni na početku pandemije i da je to čitav svijet prepoznao, i odao poštovanje zdravstvenom sistemu Crne Gore.

"Svjedoci smo da je u periodu između dva talasa pandemije došlo do opuštanja građana, što je razumljivo jer je to bio trend ponašanja u čitavom svijetu. Takvo ponašanje je bilo zaočekivati, pogotovo posle dvomjesečnog karantina i konstantne brige oko očuvanja zdravlja", naveo je Hrapović.

Dodao je da posle prolaska prvog talasa došlo do popuštanja mjera i selektivnog otvaranja granica, a da su vodeće svjetske organizacije, stručna i laička javnost uvidjeli da restriktivno zatvaranje koje je dalo vrlo uspješne mjere u borbi protiv kovida nije održivo na duži rok zbog posljedica na ekonomiju gotovo svih država svijeta.

"Niko nije odabrao da žrtvuje zdravlje zbog ekonomije, već je u prelaznom periodu obogaćena medicinska oprema, ojačani su kapaciteti bolnica i učinjeno je sve da se spriječi novi talas pandemije", naveo je Hrapović i dodao da iako je sve učinjeno da se spriječi velika transmisija virusa do određenih građana takva upozorenja nisu došla.

Poručio je da ni Institut ni bolnica ni doktori ne mogu da učine sve za svakoga, već da građani sami moraju da shvate da najveći teret odgovornosti leži na njiima.

"Sistem semafora u gradovima je dao rezultate, ali ne one koji su se očekivali, prvenstveno iz razloga da u situaciji u kojoj se u jednom gradu zatvore lokali, a građani odu u najbližu otvorenu opštinu, do očekivanih rezultata ne može niti će doći", istakao je Hrapović.

Ministar zdravlja je poručio da su zdravstveni radnici na izmaku snaga, i da je njihov doprinos u borbi protiv kovida nemjereljiv.

"Siguran sam da svako zna nekoga ko je imao ili ima koronu, nekoga ko je to prebolio lakše ili teže, ili nekoga ko je izgubio nekog bliskog zbog kovida. Svako od nas takođe sigurno zna nekog medicinskog radnika, koji je na izmaku snaga, i na nama je da im pomognemo da se odmore", poručio je Hrapović.

Ministar zdravlja apelovao je na nadležne državne organe, inspekcijske službe, policiju, sudstvo i tužilaštvo da poštovanje mjera budu u njihovom vrhu prioriteta.

"Javni djelatnici, političari, lideri partija, poslanici u Parlamentu da građanima budu uzor u ponašanju u borbi protiv kovida. Jedino pitanje koje ne smijemo politizovati je pitanje života i smrti", izričit je Hrapović.

Sekulić: Mjere predstavljaju kompromis između zdravlja i ekonomije

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić poručila je da predstavljene mjere predstavljaju kompromis između zdravlja i ekonomije, odnosno da su svjesni toga da svaki zarađeni euro od strane privrede služi za kupovinu svega što je trebovanje zdravstvenog sistema, i isplaćivanje plata i penzija širom države.

"Što se tiče mjera u trgovačkim objektima, a uz poštovanje mjera zabrane kretanja od 21.00 do 05.00 predloženo je da se radi do 20.00 časova kako bi radnici bili u mogućnosti da do vremena zabrane kretanja stignu svojim domovima", istakla je Sekulić i dodala da su iste mjere uvedene i za ugostiteljske i druge objekte koji se bave uslužnim djelatnostima.

Kao novinu Sekulić ističe imenovanje lica u objektima koje će morati da se bavi poštovanjem mjera unutar i priliskom izlaska lokala, i njegovo ime mora biti istaknuto na ulaznim vratima.

sekulic

Dragica Sekulić, Foto: Twitter

Ministarka ekonomije je poručila da je novina to što se mjere uvode u čitavoj državi nezavisno od broja oboljelih u opštinama.

"Nove mjere se primjenjuju od nedjelje u 00:00, tako da ugostitelji mogu već u nedjelju ujutro da otvore objekte. Biće im potrebno vremena da stvore pretpostavke unutar lokala da bi se osposobila unutapnjost, a do tada oni mogu da otvore terase i bašte", poručila je Sekulić i dodala da će službe biti ažurne prilikom nepoštovanja mjera.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.