Papa Franjo čestitao Bajednu pobjedu na predsjedničkim izborima
Papa Franjo

Izražena nada za međusobnu saradnju

Papa Franjo čestitao Bajednu pobjedu na predsjedničkim izborima

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, čestitao je u telefonskom razgovoru Džozefu Bajdenu pobjedu na predsjednički izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio je Bajdenov tim.

Bajden se zahvalio na čestitki i izrazio želju da sarađuju "na osnovu zajedničkog vjerovanja u dostojanstvo i jednakost čitavog čovječanstva, na pitanjima kao što je briga za marginalizovane i siromašne, na krizi klimatskih promjena i prijemu i integraciji migranata i izbeglica u naše zajednice".

Bajden je papi zahvalio zbog rada na jačanju "mira, pomirenja i zajedništva širom sveta", rečeno je u saopštenju. Bajden je tek drugi katolik u istoriji izabran za predsjednika SAD, posle Džona F. Kenedija.

On otvoreno govori o važnosti vjere u svom životu i gotovo svake nedjelje prisustvuje misi u blizini svog doma u maloj crkvi u Vilmingtonu u državi Delaver.

Bajden je ove nedjelje razgovarao i s britanskim premijerom Borisom Džonsonom, predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Bajdenovu pobjedu, nezvanično proglašenu u subotu, još nije priznao njegov rival, sadašnji predsednik, republikanac Donald Tramp koji smatra da je došlo do izborne krađe.

Papa je 2016. na pitanje o tada mogućoj kandidaturi Trampa na predsjedničkim izborima, odgovorio da se "osoba koja želi da gradi zidove, a ne mostove, ne može smatrati hrišćaninom".

Tramp je tu papinu izjavu ocijenio kao "sramotnu" za verskog vođu koji "dovodi u pitanje nečiju vjeru".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.