Obama: Podjele u američkom društvu su duboke, izazovi u prevazilaženju krize su ogromni
Barak Obama

Bivši predsjednik SAD-a izdaje knjigu o krizi u toj državi

Obama: Podjele u američkom društvu su duboke, izazovi u prevazilaženju krize su ogromni

Bivši američki predsjednik Barak Obama u knjizi koja će biti objavljena iduće sedmice piše o tome koliko su duboke podjele u američkom društvu

Ocjenjuje da su podjele do te mjere duboke da odlazak Donalda Trampa neće biti dovoljan da se te podjele prevaziđu.

U dijelu prvog toma memoara "A Promised Land" (Obećana zemlja) koji izlazi u utorak, Obama se osvrće na Trampovu vladavinu tokom četiri godine.

"Možda ono što najviše zabrinjava je to što se čini da je naša demokratija na ivici krize. To je kriza usidrena u sukobu između dvije vizije - onoga što je Amerika i kakva treba da bude", naveo je Obama.

Bivši predsjednik SAD je pozdravio pobjedu Džozefa Bajdena (Joseph Biden) ali je upozorio da ne treba imati "anđeosku viziju" u periodu posle Trampa.

"Znam da izbori neće rešiti problem. Naše podjele su duboke, izazovi su ogromni", naveo je Obama ali ipak izrazio nadu u dobru budućnost uz "naporan rad, odlučnost i dobru dozu mašte".

"U Bijeloj kući često sam tražio kutat da na miru popušim cigaru"

U prvom tomu memoara na 768 stranica, Obama se osvrnuo na proces pisanja knjige - od olovke do računara, o teškoći da bude precizan u pisanju.

Kao anegdotu je naveo da je tokom osam godina boravka u Bijeloj kući često na kraju dana tražio miran kutak da bi na miru popušio "večernju cigaretu".

Obamino pušenje i kasnije prestanak bila je jedna od tema tokom njegovog predsjedavanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.