Podrška zemljama Zapadnog Balkana u realizaciji projekata iz Zelene agende EU
Ilustracija

Banka EU pozdravila spremnost zemalja ZB da rade na razvoju zajedničkog regionalnog tržišta

Podrška zemljama Zapadnog Balkana u realizaciji projekata iz Zelene agende EU

Evropska investiciona banka pozdravila je spremnost lidera zemalja Zapadnog Balkana da pristupe realizaciji Ekonomsko-investicionog plana Evropske komisije.

U okviru ovog plana prioritet će biti investicije u oblastima infrastrukture, kao i projekti koji omogućavaju zelenu i digitalnu tranziciju regiona ka inkluzivnim i održivim modelima ekonomije zasnovanih na znanju.

Predsjednik Evropske investicione banke Verner Hojer izrazio je spremnost Banke Evropske unije da svojim investicijama direktno podrži sprovođenje ovih planova. Grupa Evropske investicione banke, koja u svom sastavu pored EIB ima i Evropski investicioni fond (EIF), povećaće investicije u privatni sektor i omogućiti nove finansijske instrumente za njegov razvoj u okviru novog garancijskog instrumenta EU za Zapadni Balkan, prenosi EU Info Centar.

Pored EIB grupe i ostali učesnici na Samitu u Sofiji spremni su da podrže realizaciju Zelene agende i pomognu stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu. EIB će kao klimatska banka EU,  obezbediti finansijsku i tehničku podršku za investicije koje doprinose zelenoj tranziciji regiona, uključujući postepenu diversifikaciju energetskog sektora uvođenjem obnovljivih i održivih izvora energije kako bi region postepeno smanjio emisije ugljendioksida. Ova inicijativa ima za cilj da pomogne Evropi da do 2050. godine postane prvi klimatski neutralni kontinent u skladu sa planovima iz „Zelenog dogovora“ Evropske komisije.

EIB će takođe pojačati svoje investicije u projekte koji omogućavaju digitalnu transformaciju Zapadnog Balkana. Uvođenje „pametnih“, digitalnih tehnologija doprineće održivom i inkluzivnom rastu ekonomija u regionu. Investicije u digitalizaciju ubrzaće oporavak i razvoj privatnog sektora, poboljšati efikasnost i sposobnost javne administracije da funkcioniše čak i u izazovima poput pandemije COVIDA-19. Izgradnja bolje energetske, digitalne i transportne mreže koje je EIB spremna da podrži pozitivno će uticati na razvoj regionalne ekonomije kroz efikasniju trgovinsku razmenu, povećanu konkurentnost preduzeća i otvaranje novih radnih mesta.

“Glavni cilj Berlinskog procesa je da omogući više investicija u Zapadni Balkana, a EIB je spreman da doprinese kroz podršku Ekonomsko-investicionom plan komesara Varheljija. Za našu banku je veliko zadovoljstvo da kroz realizaciju ovog plana nastavi sa unapređivanjem svoje dugoročne saradnje sa Evropskom komisijom, zemljama članicama EU, srodnim međunarodnim finansijskim institucijama i partnerima sa Zapadnog Balkana. Kao klimatska banka EU, sa ambicioznim planom da doprinese borbi protiv klimatskih promena – pozdravljamo snažnu političku posvećenost lidera zemalja Zapadnog Balkana sprovođenju Zelene agende EU. Naša banka je spremna da ih podrži tehnički i finansijski u ovom zahtevnom zadatku od ključne važnosti. Inicijativa za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta koja je najavljena je dobar primer kako region može da ubrza reforme i poboljša ekonomski ambijent. Ona je pravovremena jer nam predstoji oporavak od pandemije COVID-19.  Veći protok robe, usluga, kapitala i visoko obrazovana radna snaga pomoći će da ovaj region postane još atraktivniji za investicije i trgovinu, dok će usklađivanje sa pravilima koje važe u EU stvoriti još veće poverenje investitora u region", kazao je Verner Hojer, predsednik EIB-a.

Oliver Varhelji, komesar EU za susedstvo i proširenje, je istakao da će Evropska komisija blisko sarađivati sa svim međunarodnim finansijskim institucijama poput Evropske investicione banke kako bi se Ekonomsko-investicioni plan realizovao kroz konkretne projekte, počevši od vodećih prioriteta.

"Plan predstavlja čvrstu bazu na kojoj možemo da gradimo naše zajedničke ciljeve ka stabilnijem, prosperitetnijem Zapadnom Balkanu i ubrzamo njegov put ka evropskim integracijama. On može da promeni ekonomski ambijent regiona u narednih četiri do pet godina", kazao je Varhelji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.