Izmjene statuta na kongresu: DPS će predsjednika stranke birati na stranačkim izborima
Ilustracija

Izmjene statuta na kongresu: DPS će predsjednika stranke birati na stranačkim izborima

Prema radnoj verziji novog statuta Demokratske partije socijalista (DPS), predsjednika stranke biće moguće birati na stranačkim izborima, na kojima bi se članstvo i funkcioneri izjašnjavali u opštinskim odborima o kandidatima za tu funkciju, saznaje Dan.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim saznanjima Dana, to je jedna od varijanti izbora novog rukovodstva koja se navodi u radnoj verziji statuta.

DPS će polovinom decembra organizovati vanredni stranački kongres u Podgorici. Osim novog statuta, biće predložen i novi program stranke, što će takođe donijeti brojne novine i vrlo je moguće da bude značajnih promjena u odnosu na sadašnji stranački program.

Već su formirane radne grupe koje pripremaju novi statut i program najjače opozicione partije.

Prema saznanjima Dana, aktuelni lider DPS-a Milo Đukanović i dalje će ostati na čelu partije, a procedura izbora predsjednika partije po novim pravilima ukoliko taj predlog bude usvojen na kongresu biće pripremljena u naredne dvije godine.

Da Đukanović ostaje na čelu DPS-a nagovijestio je dio stranačkih funkcionera nedavno u javnim nastupima, iako zvaničnih informacija o njegovim planovima za sad nema.

Krajem septembra ove godine, nakon što je ozvaničen poraz na izborima, predsjedništvo DPS-a je na sjednici kojom je predsjedavao Đukanović jednoglasno odlučilo da predloži glavnom odboru stranke da se vanredni kongres održi do polovine decembra.

Kako je tada saopšteno iz ove partije, cilj vanrednog kongresa je pokretanje sveobuhvatne kadrovske reforme i unapređenje i dinamiziranje rada partije na svim nivoima.

Konstatovano je da je podrška od 143.515 glasova na izborima 30.avgusta izuzetno značajna, „utoliko više jer je ostvarena u izbornom procesu koji je pratilo direktno uplitanje stranog faktora i otvoreno učešće Srpske pravoslavne crkve“.

Demokratska partija socijalista, kako su tada zaključili, ostaje i dalje pojedinačno najjača politička snaga, koja će i u novom političkom kontekstu nastaviti da se snažno bori „za jačanje demokratije, vladavine prava, realizaciju evropske agende, očuvanje multietničkog sklada i svih drugih vrijednosti savremene Crne Gore“.

Takođe, konstatovano je da priznanje rezultata izbora od strane DPS-a potvrđuje puni demokratski kapacitet te partije i da je zahvaljujući tome napravljen novi iskorak u demokratskom razvoju, značajan za dalje izborne procese, snaženje uloge parlamenta i međunarodnog ugleda Crne Gore.

Posljednji kongres DPS-a održan je u novembru prošle godine, kada je za predsjednika reizabran Đukanović, a za njegovog zamjenika Duško Marković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.