40 miliona eura budžetske podrške

EK uplatila prvu ratu od 28 miliona eura; Popa:Ne zaboravljamo naše partnere u Crnoj Gori

Evropska komisija je uplatila Crnoj Gori prvu ratu od 28 miliona eura bespovratne finansijske pomoći. Ova značajna budžetska pomoć namijenjena je ublažavanju ekonomskih posljedica epidemije korona virusa i podršci odgovoru javnih vlasti na društvene i ekonomske izazove.

Ovih 28 miliona eura predstavlja, kako je navedeno u saopštenju Delegacije EU u Crnoj Gori, samo dio pomoći dostupne Crnoj Gori u okviru ugovora o budžetskoj podršci u vrijednosti do 40,5 miliona eura.

"Preostala sredstva biće uplaćena nakon što Crna Gora ispuni niz preuzetih obaveza, među kojima su najvažnije da obezbijedi finansiranje za mala i srednja preduzeća i da finansira socijalna davanja za najugroženije kategorije stanovništva.", kazala ješefice Delegacije EU u Crnoj Gori Kristina Popa.

Ova se pomoć kako pojašnjavaju nadovezuje na 30 miliona eura koje je EU obezbijedila Crnoj Gori u okviru makroekonomske finansijske podrške u oktobru.

Isplata druge, finalne rate podrške do ukupnog iznosa od 40,5 miliona zavisiće od ispunjavanja niza obaveza koje je Crna Gora preuzela u vezi sa društvenim i ekonomskim faktorima.

"Najvažniji uslovi su da Vlada treba da iskoristi sredstva EU da podrži što veći broj malih preduzeća, naročito da im pomogne da isplate plate njihovim zaposlenim, i da finansira socijalna davanja za socijalno ugroženu djecu, stare osobe, osobe sa invaliditetom i porodice kojima je potrebna pomoć. Drugi važni uslovi su da socijalna davanja ne budu umanjena i da bude unaprijeđena transparentnost i pristup informacijama o budžetskoj potrošnji. Dodatnih 500,000 eura u okviru ovih 40,5 miliona biće iskorišćeno za saradnju sa Međunarodnom organizacijom rada, za podršku pokretanju programa zapošljavanja čiji je cilj da pomognu ljudima da se ponovo zaposle", poručuje se u saopštenju.

Finansijski odgovor na kovid dolazi u isto vrijeme kad i nedavno objavljeni Ekonomski i investicioni plan, kao i pripreme Crne Gore i Evropske unije za novi program IPA III za naredni sedmogodišnji period.

Ovim je naglašena kontinuirana podrška koju EU pruža Crnoj Gori i širem region Zapadnog Balkana.

"Ova pomoć pokazuje da, čak i onda kada je sama Evropska unija teško pogođena krizom koju je izazvao korona virus, mi ostajemo posvećeni solidarnosti kao našoj temeljnoj vrijednosti i ne zaboravljamo naše partnere u Crnoj Gori.Ohrabrujem građane Crne Gore da poštuju zdravstvene mjere i da zaštite sebe i svoje bližnje.Evropska unija je uz vas! Ostanite zdravi i bezbjedni!", poručila je Popa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.