Mesopromet pokrenuo izvoz žive jagnjadi za Liban,pregovaraju i o izvozu mesa i mesnih prerađevina
Hilmija Franca, foto:Kodex

Mesopromet pokrenuo izvoz žive jagnjadi za Liban,pregovaraju i o izvozu mesa i mesnih prerađevina

U vrijeme kad je cio svijet pogođen pandemijom kovida-19 i kad je ekonomska kriza prisutna u cijelom svijetu, pa i kod nas, izvoz jagnjadi na arapsko tržište je od ogromnog značaja kako za kompaniju Mesopromet, tako i za sve crnogorske stočare - saopštio je Pobjedi vlasnik i izvršni direktor ovog bjelopoljskog preduzeća Hilmija Franca. On je najavio da bi uskoro mogli otpočeti i izvoz mesa i mesnih prerađevina na arapsko tržište.

"Na naše veliko zadovoljstvo, možemo reći da smo nakon nekoliko decenija pokrenuli izvoz  žive jagnjadi iz Crne Gore. Jagnjad su izvezena za Liban, a namijenjena su arapskom tržištu. Prodato je 240 tona žive mjere", kazao je Franca. 

Iz Luke Bar krenuo je prije desetak dana prvi brod prema Libanu, sa 5.500 jagnjadi iz Crne Gore. Partner bjelopoljske kompanije Mesopromet u ovom poslu je libanska firma Sleiman. CO.

"Ugovor smo potpisali za ovu brodsku isporuku. Što se tiče buduće saradnje, imamo čvrsto obećanje od naših partnera da ćemo saradnju nastaviti i u budućnosti, odnosno na dugoročnom planu. Svakako se nadam da će isporuka kontinuirano teći tokom cijele godine", rekao je Franca. 

 On je naveo da je saradnju sa kompanijom Sleiman. CO bjelopoljski Mesopromet ostvario zahvaljujući preporuci partnera iz Hrvatske i Srbije, sa kojima Mesopromet takođe ima jako kvalitetnu saradnju. Prema njegovim riječima firma Sleiman. CO tradicionalno, decenijama unazad, ima saradnju sa kompanijama iz Crne Gore. 

"Oni jako dobro poznaju kvalitet crnogorskih proizvoda. Važe za velike uvoznike, naročito jagnjećeg i junećeg mesa, kako za Liban, tako i za arapsko i blisko-istočno tržište. Naše je mišljenje da ono što naši proizvođači mogu da proizvedu, sve redovne tržišne viškove, naša kompanija može plasirati na ovom području", istakao je Franca.  

On je saopštio da je zadovoljan sa prodajnom cijenom jaganjadi u ovoj situaciji, ne precizirajući o kojoj cijeni je riječ.  Franca je najavio da bi uskoro mogli otpočeti i izvoz mesa i mesnih prerađevina na arapsko tržište.

"U intenzivnim smo pregovorima oko mesa i mesnih prerađevina, nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti postići dogovor na obostrano zadovoljstvo, kako bismo plasirali i ostale proizvode na  arapskom tržištu", rekao je Franca.  

On je podsjetio da je njegova kompanija uspostavila kooperantske odnose sa crnogorskim proizvođačima za uzgoj junadi, koji tu proizvodnju vrše na svojim farmama.

"Naša saradnja sa stočarima je godinama na zadovoljavajućem nivou. Poruka za sve farmere jeste da rade na povećanju uzgoja i proizvodnje stoke, a mi ćemo se potruditi da otkupimo sve redovne i tržišne viškove", kazao je Franca i dodao da uzgajaju prosječno oko 3.000 junadi u turnusu.

"Tako da očekujemo da i ovdje ima prostora za proširenje saradnje sa firmom iz Libana", izjavio je Franca.  

On je naveo da je Mesopromet lani otkupio oko 12.000 jagnjadi.

"Nadamo se da ćemo do kraja ove godine otkupiti oko 17.000 jagnjadi", saopštio je Franca.

 I ove godine kompanija Mesopromet i još dva preduzeća, su uz podršku Vlade  realizovala otkup tržišnih viškova jagnjadi za potrebe penzionera.

"Zadovoljni smo sa ovim projektom, kako mi, tako i naši proizvođači. Ove godine nas tri partnera realizovali smo otkup od oko 13.000 jagnjadi za potrebe penzionera, po otkupnoj cijeni  od  2,5 eura po kilogramu žive mjere",rekao je Franca i podsjetio da za penzionere, kao i prethodnih godina cijena jagnjećeg mesa iznosi 4,4 eura po kilogramu.

 Vlada je finansijski podržala ovaj program tako što su ministarstva poljoprivrede i rada i socijalnog staranja i Fond PIO obezbijediti subvencije u iznosu od 1,3 eura po kilogramu mesa. 

 I pored pandemije održana stabilnost poslovanja 

Franca je naveo da je pandemija u prethodnom periodu imala negativan uticaj na poslovanje Mesoprometa i njegovih drugih kompanija iz sektora proizvodnje i maloprodaje

"Došlo je do pada prometa, turističke sezone nije bilo, ali smo uspjeli da održimo kontinuitet i stabilnost poslovanja", kazao je Franca.

Prema njegovim riječima u Mesoprometu su strahujući šta im naredna godina može donijeti, u potrazi za novim kupcima i novim načinima stvaranja prihoda.

"Ove godine smo imali pad prometa na domaćem tržištu, ali sa druge strane bilježimo porast prometa na regionalnom tržištu, posebno na tržištima bivših jugoslovenskih republika",istakao je Franca. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.