Svijet će se vratiti u normalu do proljeća
Ilustracija

Britanski naučnik tvrdi

Svijet će se vratiti u normalu do proljeća

Nakon što je kompanija Fajzer juče objavila da je njihova vakcina protiv kovida-19 efikasna, Džon Bel, profesor medicine na Univerzitetu u Oksfordu, izjavio je da je Fajzerov tim demonstrirao "čudesnu efikasnost" i ocijenio da bi svijet mogao da se vrati u normalu na proljeće.

"Ja sam prvi koji će to reći, sa samopouzdanjem, život će se vratiti u normalu do proljeća. Da, da, da", rekao je Bel u inervjuu za BBC.

Njegov kolega sa Univerziteta u Oksfordu, profesor Piter Horbaj potvrdio je da je ovaj trenutak važan i da podstiče na optimizam.

"Osjetio sam olakšanje kada sam vidio rezultate. Ovo je dobar znak i prekretnica čini mi se", rekao je Horbaj.

Potencijalna vakcina kompanije Fajzer do sada je ispitana na više od 43.000 dobrovoljaca, od kojih je 38.955 primilo drugu dozu 8. novembra.

Vakcina efikasno štiti od korona virusa sedam dana nakon što se primi druga doza.

Vakcina se bazira na inovativnoj tehnologiji mRNK, kojom se tijelo podstiče da stvara jedan od virusnih proteina koji generiše imunološki odgovor na korona virus, prenosi Index. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.