Završen EU projekat podrške vladavini prava u Crnoj Gori (EURoL II)

Uz podršku EU ka efikasnijem pravosuđu i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala

Napredak u oblasti vladavine prava je ključan za brzinu procesa evropskih integracija Crne Gore, saopšteno je iz EU Info centra povodom završetka projekta EURoL II.

Crnogosko pravosuđe i policija su, zu podršku Evropske unije i Republike Italije, sproveli drugu fazu projekta  EURoL II (EU Rule of Law II) čiji je cilj bio dalje jačanje pravosuđa i organa za sprovođenje zakona kako bi se ispunili kriterijumi za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji. Projekat je ojačao efikasnost pravosuđa i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala uz pomoć djelotvornije istrage i krivičnog gonjenja, navode u EU Info centru.

Projekat EURoL II je finansirala Evropska unija u iznosu od 2.8 miliona eura a trajao je 3,5 godine, od aprila 2017. do oktobra 2020. godine. Projekat je realizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije u saradnji sa Visokim sudskim savjetom Italije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Austrije.

Podrška koju je EU pružila kroz projekat EUROL II bila je fokusirana na održiva dostignuća, podržavajući ključne reforme, unaprijeđujući obrazovanje i uvodeći najbolje međunarodne prakse za sudije, tužioce, sudske administratore i policajske službenike.

Kako je saopšteno italijanski eksperti su sproveli obuke za međunarodnu pravosudnu saradnju što je doprinijelo razmjeni najboljih praksi i znanja na nivou EU u vezi sa zajedničkim istražnim timovima. Eksperti su pružili podršku i u radu u predmetima vezanim za upravljanje organizovanim kriminalom i finansijskim istragama. Sprovedena je obuka o stvarnom scenariju slučaja u oblasti organizovane trgovine drogom radi procjene nivoa koordinacije među institucijama. Nabavljena je IT oprema i softver za Upravu Policije  kao i za pravosuđe, u iznosu od pola miliona eura.

“Važno je nastaviti ostvarivanje vidljivih rezultati na svim nivoima. Moramo da vidimo vjerodostojne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, zaštiti osnovnih prava, pristupu pravdi i mnogim drugim oblastima koji se tiču života građana Crne Gore. Konkretni rezultati približiće Crnu Goru punopravnom članstvu u EU. Ali, što je najvažnije, građani Crne Gore će vidjeti koristi od integracije u EU i prije samog pristupanja,“ izjavio je šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Herman Špic.

Od rane faze projekta ostvarena je  bliska saradnja sa ključnim korisnicima projekta kao što su Ministarstvo pravde, Sudski savjet i sudovi, Tužilački savjet i državno tužilaštvo, Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava policije, Uprava za imovinu, Poreska uprava i Uprava carina, doprinoseći naporima crnogorskih vlasti u postizanju važnih privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24.

“Projekat se koristio ekspertskim kolegijalnim pristupom pružajući prilagođenu pomoć korisnicima, pri čemu su dvije komponente (pravosuđe / policija), usko sarađivale kako bi se postigao optimalan učinak aktivnosti i efikasno podržale korisničke institucije. Takvim pristupom osigurala se održivost projekta i kreirale sposobnosti koje korisnicima omogućavaju da nastave sa napretkom i nakon završetka samog projekta," kazao je vođa projektnog tima  Fabricio Fantini.

Evropski projekti se oslanjaju na stalno poštovanje vladavine prava, jer je to preduslov da bi građani uživali svoja prava. Na putu do zatvaranja poglavlja 23 i 24,  Evropska unije će nastaviti da podržavan Crnu Goru sa posebnim fokusom na razvoj i jačanje crnogorskog pravosuđa i policije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.