Borel: Zapadni Balkan u srcu Evrope, a budućnost regiona je u Evropskoj uniji
Žozep Borel

Borel: Zapadni Balkan u srcu Evrope, a budućnost regiona je u Evropskoj uniji

Evropska unija sa zemljama regiona dijeli zajednički interes za integraciju Zapadnog Balkana i poboljšanje prosperiteta, pravde i sigurnosti, poručio je šef diplomatije EU Žozep Borel na Samitu o Zapadnom Balkanu koji se odražava u Sofiji, a u okviru Berlinskog procesa.

Borel je istakao da je Zapadni Balkan u srcu Evrope, a budućnost regiona je u Evropskoj uniji i da je zbog toga angažovanje EU bilo i ostalo tako snažno.

“Suočavamo se sa zajedničkim izazovima i zajedno radimo na rješenjima, kao što je to slučaj tokom pandemije COVID-19. Od samog početka pandemije, Evropska unija je podržavala Zapadni Balkan kao najbližeg partnera, pružajući finansijsku podršku za obezbjeđivanje medicinske pomoći i uključivanjem regiona u zajednički mehanizam nabavke Evropske unije", istakao je Borel prenosi portal RTCG.

Naglašava da se EU sada takođe fokusira na oporavak, kroz Ekonomski i investicioni plan Evropske unije koji je nedavno odobrila Evropska komisija.

Borel je istakao i značaj rada na zajedničkom regionalnom tržištu.

"Svi znate koliko Evropska unija cijeni svoje zajedničko tržište. To je jedno od naših najvažnijih bogatstava, a uoči ovog samita bio sam impresioniran osjećajem svrhe koju ste pokazali radeći na stvaranju zajedničkog tržišta za Zapadni Balkan, kako bi se oslobodio ekonomski potencijal regiona i taj prostor učinio ekonomski sposobnim za pridruživanje Evropskoj uniji”, poručio je Borel.

Kako ističe, oporavak mora biti održiv i socijalno pravedan, što porazumijeva težnju ka zelenom ekonomskom oporavku i digitalnoj transformaciji ekonomije i društva, a Ekonomski i investicioni plan i Zelena agenda za Zapadni Balkan usredsređeni su na moderne, zelene investicije usmjerene na ljude.

"To takođe znači da investicije moraju biti potkrijepljene temeljnim reformama koje su potrebne na evropskom putu. Svaki partner u regionu zna šta treba učiniti. Sada je, uz dobrodošlu odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, vrijeme da se održi pozitivan zamah i nastavi rad”, kaže Borel.

Šef evropske diplomatije zaključuje da je zajednički rad, poput primjera u Evropskoj uniji, najbolji način da se prevaziđe zaostavština prošlosti i izgradi bolja budućnost.

RTCG/TVCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.