Gojko Perović

Perović kazao da se pitanjem budućeg Mitropolita bave mediji koji nemaju drugog posla

"Crkvi nije prioritet da se vraća 50 godina unazad i vrši reviziju jednog rata"

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović smatra da crkva i država moraju da sarađuju, te da crkva mora da iskaže svoje mišljenje o nekim važnim temama kao što to rade poglavari i drugih vjerskih zajednica.

On je za Radio Crne Gore kazao da je mandatara Zdravka Krivokapića izabrao narod, a ne Mitropolija crnogorsko-primorska, već da ga je ona samo predložila. Istakao je da crkvi nije prioritet da se vraća 50 godina unazad i da vrši reviziju jednog rata.

“Dakle, možemo da kažemo da je crkva na neki način poslije svih onih litija na jednu veliku inicijativu građanstva i vjernika, pa i nekih političkih faktora, predložila da one političke snage koje nijesu podržale Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a koji je po nama bio krajnje problematiča, neustavan i diskriminacioni, dobiju neku ličnost koja nije iz svijeta politike i koja na neki način personalizuje litije. Zdravko Krivokapić samo je jedna od takvih ličnosti, a bilo ih je puno“, rekao je Perović, kako prenosi Portal RTCG.

O tridesetogodišnjem djelovanju mitropolita Amfilohija

Pravoslavna crkva u Crnoj Gori vijekovima predstavlja bitan faktor okupljanja vjernika, ali i svetinju za brojne građane, kazao je u intervjuu za Radio Crne Gore protojerej-stavrofor i rektor Bogoslovije na Cetinju - Gojko Perović i dodao da je to uslovilo da jedan mitropolit, ma ko on bio, obavlja jednu značajnu društvenu ulogu.

"Mitropolit Amfilohije i njegovo djelo su još i značajniji po tome što je ono osobeno predstavljao jedan veliki autoritet i jednu osobu od velikog povjerenja u cijelom pravoslavlju“, istakao je Perović. 

Rektor Cetinjske bogoslovije podsjeća i na tridesetogodišnje djelovanje mitropolita Amfilohija.

"Mitropolit je u toku svoje tridesetogodišnje službe uspio da obnovi veliki broj crkava i manastira, da od nekih dvadesetak sveštenika u Crnoj Gori - sveštenički kadar dovede do blizu 200 sveštenika i jeromonaha, da obnovi rad Bogoslovije na Cetinju, otvori rad Izdavačko - informativne ustanove Svetigora - koja sada podrazumijeva časopisi, portal i crkveni radio, ali na neki način i jednu crkvenu televiziju“, priča Perović.

Na lični autoritet, prisjeća Perović, Amfilohije uspio je da u Crnu Goru dovede i moskovskog i carigradskog patrijarha, ali i mnoge druge crkvene velikodostojnike.

"Nije to slučajno. Nije to pitanje nekog administrativnog popisa kad je ko došao u Crnu Goru. To pokazuje značaj pokojnog mitropolita jer su svi ti poglavari pravoslavlja bili i njegovi lični prijatelji. Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici jedini je hram u svijetu, a da kažem i jedini hram u istoriji pravoslavlja, koji su zajednički osveštali i moskovski i carigradski patrijarh“, istakao je Perović.

Novog mitropolita bira Sabor SPC najvjerovatnije u maju

Perović se osvrnu na neke medijske natpise koji su uslijedili nakon smrti mitropolita Amfilohija.

"Radi slušalaca Radija Crne Gore objasnio bih da su sve priče i tenzije, o neizvijesnosti, o nekim čak i političkim temama koje se vezuju za izbor mitropolita, ubijeđen sam, medijski napumpane i vještački predimenzionirane od strane nekih medija koji, čini mi se, ne bi ni imali posla ako se ne bi bavili crkvom na neki, da kažem, malo izopačeni način“,  istakao je Perović.

"Novog mitropolita bira Sabor, crkveno tijelo koje okuplja sve episkope, u ovom slučaju to je nekih četrdesetak vladika Sabora Srpske pravoslavne crkve, koji se obično sastaju u periodu Vaskrsa i Trojičindana, a da se ne bi do tada čekalo, izabere se odmah administrator Mitropolije i on upravlja najmanje do okupljanja Sabora“, objašnjava Perović.

Pojašnjavajući da je zbog sveukupne epidemiološke situacije neizvijesno da li će Sabor biti održan u maju mjesecu, kaže da je bitno da crkveni život ne trpi, jer imaju vladiku koji obavlja sve vladičanske poslove. Ističe i da u ovom trenutku i nije baš umjesno pričati o izboru novog mitropolita.

"Nije u redu da se sad mnogo o tome priča zbog elementarnog poštovanja prema pokojniku“, istakao je Perović.

RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.