Vojinović: Svako ko krene na Mauzolej na Lovćenu moraće da položi pijuke pod noge lovćenskih stražara
Mauzolej na Lovćenu

"U Crnoj Gori nije kasno za pregrupisavanje"

Vojinović: Svako ko krene na Mauzolej na Lovćenu moraće da položi pijuke pod noge lovćenskih stražara

Ako u resorima nauke, prosvjete i kulture i zagospodari osoba koja želi da pijukom krene na Mauzolej kao što su pojedini krenuli na grob Plamenca, neće ona biti niti prva, a vjerovatno ni posljednja koja će shvatiti da se pijuci moraju položiti pod noge lovćenskih stražara, kaže prof. dr Vladimir Vojinović.

“Jer, krenuti na crnogorski građanski multietnički duh, a ne računati s tim da više ne postoji nijedan Vladin resor u kome nema onih što bdiju nad subinom Crne Gore, pristup je diletanata koji uopšte ne poznaju prilike u našoj zemlji”, ističe on u razgovoru za Dnevne novine.

Upozorava da je vjerski fanatizam je nešto što nije naš specifikum.

“Naprotiv, znamo da pop Mićo u Gorskome vijencu nije baš slučajno polupismen lik i predmet podsmijeha. Savremena Crna Gora je sve do posljednjih izbora odolijevala tome da, recimo, okrnji sopstveni sistem prosvjete uvođenjem vjeronauke. Sad smo u velikoj opasnosti od toga da nam popovi uđu ne u Vladu, to je manja šteta, nego u škole. Treba osluškivati đecu i njihovu igru. Znate li da je veliki broj porodica nametnuo svojoj đeci temu navodne odbrane svetinja? To su teme kojima se, u pauzama nastave, bave naši osnovci”, objašnjava on.

 Ako se takav naum ostvari, dodaje, onda je sljedeći korak segregacija u crnogorskom školstvu.

“I, ne bi se takvi naumi odrazili samo na sistem prosvjete, pripremaju nam se kroz to i brojna druga iznenađenja”, kaže Vojinović.

Smatra da je sve ovo moralo da nam se dogodi.

“Kao što je morala 1941. godine da se desi nova okupacija Crne Gore, da bi ona povratila svoju slobodu koju je izgubila još tokom prve okupacije, iz 1918. godine. Ovo što nam se trenutno događa liči na završni proces katarze, koju savremeno crnogorsko društvo mora postupno proći, zbog svih svojih slabosti i nedostataka, odnosno zbog velikoga kašnjenja u formiranju institucija sa zdravim temeljima. Ali, svako ko iole poznaje političku ili intelektualnu scenu u Crnoj Gori, može da uoči razna pregrupisavanja u posljednjih nekoliko sedmica”, navodi profesor.

Tragove tih pregrupisavanja kako kaže, mogu se pronaći na društvenim mrežama, u kolumnama, televizijskim i radio emisijama.

“ Iako prethodno duboko podijeljeni, što takođe nije bilo slučajno, građanski orijentisani stanovnici Crne Gore prirodno se zbijaju u redove i zauzimaju, čini mi se, jedinstveni i jedini mogući civilizacijski kurs. Isto tako „laskavci u lisičijoj koži”, da se poslužim Horacijevim sintagmemom, pokazali su pravo lice”, tvrdi on.

U prirodi je čovjekovoj da potiskuje traume i nemile scene iz prošlosti. Zato je važno pamćenje, zato su važni pomeni.

“ Na prostorima Balkana, neporocjenjivo vrijedan za sve južnoslovenske nacije je pomen žrtava genocida u Srebrenici. Za nas u Crnoj Gori takođe je veoma važno da ne zaboravimo scene iz devedestih godina prošloga vijeka, da ne zaboravimo Dubrovnik, ili da ne zaboravimo deportacije. Znate, postoje časni Crnogorci koji kažu da Crna Gora nema udjela u tim radnjama, jer da su sva nepočinstva nastala u eri okupacije Crne Gore od strane Vojske Jugoslavije, i to ne za crnogorski, već za tuđi račun. Pa opet, ne smijemo zaboraviti šta se desi kad dozvolimo da budemo okupirani”, kaže Vojinović.

Stiče se utisak, kako kaže, da se ogroman broj Crnogoraca uljuljkao za 14 godina državne nezavisnosti, ili da se zabavio očuvanjem gole egzistencije, te da su mnogi zaboravili da pasivan odnos prema građanskom aktivizmu otvara prostor onoj drugoj strani.

Smatra da Crna Gora nije zakasnila s pregrupisavanjem.

“Ako je, da bi Crna Gora ojačala, cijena koju smo morali da platimo upravo to, da posmatramo povampirenje kleronacionalističke i četničke ideologije, onda je i ona premala, jer će plodovi crnogorskoga odgovora biti veliki i dugotrajni. E, to je ono čega se, s pravom, pribojava ta bratija”, kaže on.

Jasno je, dodaje, da je u preizbornim periodu u Crnoj Gori dejstvovao inžinjering izvanje kleronacionalističke ideologije, koja sada namjerava da formira vladu Crne Gore.

“Ali, neka, recimo, resorima nauke, prosvjete i kulture i zagospodari osoba koja želi da pijukom krene na Mauzolej, kao što su pojedini krenuli na grob Plamenca, neće ona biti niti prva, a vjerovatno ni posljednja koja će shvatiti da se pijuci moraju položiti pod noge lovćenskih stražara. Jer, krenuti na crnogorski građanski multietnički duh a ne računati s tim da više ne postoji nijedan Vladin resor u kome nema onih što bdiju nad sudbinom Crne Gore, pristup je diletanata koji uopšte ne poznaju prilike u našoj zemlji. Iako su im usta puna „slobode”, jasno je da njihovi politički mentori nemaju nikakvoga dodira sa crnogorskom tradicijom, običajima i slobodarskim duhom”, zaključuje Vojinović.

Smatra da je neko ko je onoj opozicionoj koloni osmislio slogan sa sintagmemom „za budućnost Crne Gore”, potpuno nesvjesno reanimirao crnogorski antifašistički slobodarski puls.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.