Mugoša:
Boban Mugoša, Foto: PR Centar

"Zdravstveni sistem može doživjeti kolaps u roku od par dana"

Mugoša: "Kovid migracije" pokazale da građani ne poštuju mjere NKT-a, totalni "lockdown" realnost ukoliko ne dođe do smanjivanja brojki

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša kazao je da je Crna Gora na visokom nivou lokalne transmisije kovida, i da je država u takvoj situaciji da ukoliko se nastavi širenje virusa zdravstveni sistem može doživjeti kolaps u roku od par dana.

"U bolnicama širom Crne Gore hospitalizovano je 319 pacijenata, od kojih je njih 17 teškog zdravstvenog stanja. U Kliničkom centru Crne Gore smješteno je 68 pacijenata, Opštoj bolnici Nikšić 55, u Opštoj bolnici u Berana 40. U Opštoj bolnici u Baru hospitalizovano je 74 pacijenta, u Bijelom Polju 41. U bolnici u Pljevljima osam, dok je u specijalnoj bolnici u Brezoviku smješteno 30 kovd pacijenata. U privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Kodri su hospitalizovana tri pacijenta", istakao je direktor Instituta za javno zdravlje.

Mugoša je poručio da je situacija u Crnoj Gori veoma teška, komplikovana i izazovna, jer podaci pokazuju da je nivo lokalne transmisije kovida veoma visok. Dodao je da to zahtijeva poštovanje svih mjera koje su uvedene od strane IJZ.

"Dešavanja u posljednja dva dana pokazuju da građani ne razumiju ovaj virus, i odraz njihovog ophođenja prema pandemiji ne predstavlja način odgovornog odnošenja prema zdravlja, ni prema ličnom ni prema okolini.", istakao je Mugoša i apelovao na građane da ne testiraju zdravstveni sistem.

"IJZ je metodologiju semafora pravio prema opštinama koje su ugrožene, i cilj takvih mjera je da ugrožene opštine ne ugrožavaju one koji nemaju problema sa velikom lokalnom transmisijom kovida", naglasio je Mugoša.

IMG9562

Boban Mugoša, Foto: PR Centar

Direktor IJZ ističe da je pritisak na medicinske radnike ogroman, zaposleni koji rade liječenje u domovima jedva stižu da pregledaju sve pacijente i ukoliko se nastavi nepoštovanje mjera prvi na udaru koji će ispaštati su medicinski radnici.

"Mjere mogu biti još restriktivnije, i ukoliko dođe do toga da zdravstveni radnici budu izmoreni doći će do pooštravanja mjera", naglašava Mugoša.

Direktor IJZ objašnjava da djeca ne idu u škole ne zato što su obrazovne ustanove nebezbjedne, već zato što put do škole i igra na igralištu predstavlja mjesto na kojem se virus može širiti bez kontrole, što može imati teške posljedice po opšte zdravlje građana.

I što nije zabranjeno može da bude nepošteno

Mugoša je komentarišući situaciju, u prethodna dva dana i izjave gradonačelnika opština Tuzi i Danilovgrad koji su poručili da su Podgoričani dobrodošli kod njih citirao Valtazara Bogišića, pojašnjavajući da ne treba sve mjere zabrana NKT da uvodi, već da svi trebaju da se ponašaju odgovorno i kazao da upravo građani ugroženih opština ne trebaju ići i ugrožavati svoje sugrađane u drugim gradovima.

Pozvao je sve na međusobno razumijevanje i poštovanje mjera.

"Na sjednicama NKT-a se konstantno pozivaju odgovorni za kontrolu mjera, i na njih se apeluje da pojačaju kontrolne mehanizme uvedene sa ciljem sprječavanja širenja oboljenja", naglasio je Mugoša.

Mugoša je odgovarajući na pitanje povodom poziva Ministarstva prosvjete koje je uprkos preporukama NKT-a pozvalo djecu da na provjere zvanja dolaze lično, pojasnio "da je takav plan detaljno razrađen i to u saradnji sa Sindikatom prosvjete, međunarodni partnerima, i nadležnim zdravstvenim institucijama", izričit je Mugoša i naglasio da su škole najbezbjednije ustanove i da se razmišlja o normalnom funkcionisanju škola posle prolaska 14-dnevnog karantina.

Na pitanju koliki su dnevni kapaciteti IJZ i da li Institut ima dovoljno testova, Mugoša objašnjava da su kapaciteti povećani za oko 12 puta odnosno da je 2018. godine urađeno oko 9.000 PCR testova, da je tokom 2019. godine urađeno oko 11.000 PCR analiza dok je u 2020. godini za nepunih devet mjeseci urađeno preko 100.000 PCR testova.

"Problem na globalnom tržištu predstavljaju testovi i potrošni materijal, zato što sve države traže tu robu, i svaki put kada država nije u mogućnosti da nabavi materijal IJZ šalje uzorke u inostranstvo. Da nije nedostataka testova, mi bi bez problema stizali da odradimo sve testove na vrijeme", ističe direktor IJZ.

Mugoša ističe da je nivo obrade u normalnim okolnostima rezultovanje preko 1.000 testova dnevno, što kako pojašnjava predstavlja izuzetan poduhvat, dok je uvođenje brzih testova implementirano sa ciljem da se ubrza dobijanje rezultata, i priprema za sezonu gripa, odnosno da je najbitnije razlučiti o kojem tipu virusa se radi.

"IJZ prati standarde i sve svjetske protokole propisanje od strane Evropskog centra za prevenciju droga i američkog CNBC-a", poručio je Mugoša i izrazio nadu da će zaposleni širom Crne Gore moći da isprate sve novine prilikom borbe sa kovidom.

Direktor IJZ je kazao da su procjene realnog broja zaraženih nezahvalne, i naglasio da prema njegovoj procjeni ima oko 1.000 više zaraženih nego što je realno, i poručuje da je preporučljivije da se razmatra postojanje veće brojke nego da se broj zaraženih potcijeni.

"Što se tiče oboljelih pacijenata koji imaju simptome kovida, očekujemo od građana da će reagovati savjesno odnosno kovid se može dokazati i rezultatima krvne slike, pregledom od strane zdravstvenog radnika, rendgenom pluća, tako da je njihovo da se samoizoluju i sačekaju rezultate nalaza i rješenje o samoizolaciji", poručuje Mugoša.

Direktor IJZ je odgovarajući na pitanje o totalnom "lockdown" čitave države naglasio da je "kovid migracija" pokazala da građani ne poštuju preporučene mjere i ukoliko ne dođe do smanjivanja broja infekcije u pogođenim gradova, na IJZ će biti da predloži strožije mjere, a kao krajnju navodi totalno zaključavanje.

"Vrlo je važno napomenuti da nijedan pacijent neće ostati nezbrinut, odnosno da kućna njega radi iako otežano i na ivici umora", pojasnio je direktor IJZ i dodao da se razmatra uvođenje sistema po uzoru na Slovačku i Hrvatsku koje su u cilju olakšavanja pritiska koji trpe zdravstveni radnici dio odgovornosti prebacili na pacijente, odnosno da kada se oboljelom utvrdi prisustvo infekcije on je dužan da sve svoje kontakte o tome obavijesti i uputi na dalje liječenje.

Mugoša je podsjetio da je za montiranje privremenih kovid bolnica potrebno oko dva dana, međutim da se još nisu opridijelili za tako nešto prevashodno zato što u normalnim kovid bolnicama ima još oko 150 bolničkih kreveta, i u krajnjoj liniji, tri ili četiri Opšte bolnice mogu biti transformisane u kovid bolnice.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.