Pronađena poruka goluba pismonoše stara više od 100 godina

Sićušnu kapsulu sa porukom pruskog vojnika, koji ju je prije više od jednog vijeka poslao golubom pismonošom, pronašao je tokom šetnje jedan francuski par.

Pronađena poruka goluba pismonoše iz Prvog svjetskog rata je poruka vojnika pešadije koji je bio stacioniran u Ingerhejmu.

"U poruci su detaljno opisani vojni manevri, a bila je upućena nadređenom oficiru", istakla je Dominik Žardi, kustos muzeja Linž u Orbeju na istoku Francuske. 

Poruka je na nemjačkom, datum bilješke nije jasan, ali izgleda da je napisana ili 1910. ili 1916. godine.

U to vreme je Ingerhejm bio dio Njemačke, a sada pripada Francuskoj regiji - Grand Est.

Kapsulu sa porukom pronašao je par iz Francuske  šetajući poljima. Poruku je odnio u muzej u Orbeju koji je posvećen jednoj od najkrvavijih bitaka Prvog svjetskog rata.

Kustos muzeja Linž u Orbeju Dominik Žardi, istakla je  da je ovo "izuzetno rijetko" otkriće i zamolila njemačku prijateljicu da joj pomogne u dešifrovanju poruke.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.