Varhelji: Regionalna saradnja nije zamjena integraciji u EU već dio procesa koji vodi ka tome
Oliver Varhelji

Varhelji: Regionalna saradnja nije zamjena integraciji u EU već dio procesa koji vodi ka tome

Lideri zemalja Zapadnog Balkana sjutra će na Samitu u Sofiji usvojiti akcioni plan zajedničkog ekonomskog tržišta, najavljeno je tokom današnjeg sastanka evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija i komesarke za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Marije Gabrijel sa ministrima vanjskih poslova Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa.

Komesar Varhelji je poručio da plan regionalnog tržišta predstavlja “presudan posao na povećanju atraktivnosti i konkurentnosti regiona i približavanju regiona jedinstvenom tržištu EU”.

“Zajedničko regionalno tržište takođe bi dalo ogroman podsticaj povezivanju stanovnika. Jedna od njegovih ambicija je slobodno kretanje ljudi. To bi, na primjer, omogućilo ljudima da putuju samo sa ličnim kartama, uklonilo radne dozvole i olakšalo mobilnost studenata, istraživača i profesora”, objasnio je Varhelji.

Komesar je i jasno istakao da reginalna saradnja nije zamjena za članstvo u EU.

“To nije alternativa integraciji u EU, već je osnovni dio procesa koji vodi ka tome”, kaže Varhelji.

Mogućnost dobre regionalne saradnje, kako kaže, region je pokazao tokom pandemije Covid19.

“Vidjeli smo da inkluzivna regionalna saradnja može biti najbolje sredstvo za dalji razvoj regiona, na primjer uspješnim uspostavljanjem 'zelenih koridora'. Regija je pokazala da može da radi zajedno. Trenutno istražujemo predloge za proširenje zelenih koridora do graničnih prelaza između regiona Zapadnog Balkana i država članica EU, na osnovu vašeg uspješnog primjera u regionu”, poručio je evropski komesar.

Varhelji je podsjetio da je Evropska komisija usvojila prošlog mjeseca Ekonomski i investicioni plan, mobilišući devet milijardi eura bespovratne pomoći za region kako bi podstakla održivi ekonomski razvoj i smanjila jaz sa EU, ocjenjujući da je “njegovanje regionalne saradnje centralni element tog plana”.

Evropski komesar, međutim, poručuje da su zajednička dostignuća EU i regiona koja se odnose na podsticanje investicija i ekonomskog rasta i obezbjeđivanje radnih mjesta za mlade na Zapadnom Balkanu moguća samo ako su vlade čvrsto posvećene sprovođenju temeljnih reformi.

“Strukturne ekonomske reforme, jačanje vladavine prava i demokratskih principa, borba protiv korupcije, poboljšanje reformi javne uprave su ključne za osiguravanje dugoročne sigurnosti i stabilnosti u regionu”, naglašava Varhelji.

Zauzvrat, kako kaže, zemlje regiona mogu računati na pomoć Komisije i njegovu ličnu podršku u tim nastojanjima.

Sjutrašnji Samit u Sofiji kojim će kopredsjedavati Bugarska i Sjeverna Makedonija okupiće lidere učesnika Berlinskog procesa, radi daljeg jačanja ekonomske i regionalne saradnje kao način da zapadnobalkanski partneri napreduju na svom evropskom putu, saopšteno je iz Evropske komisije.

Na samitu će, pored komesara Varheljija, virtuelno učestvovati i šef evropske diplomatije, Žozep Borel.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.