Džem od slanine: Slani prilog koji se lako pravi
Ilustracija

Džem od slanine: Slani prilog koji se lako pravi

Od slanine je možda samo bolji džem od slanine. Ovaj neobični specijalitet može da se koristi u najraznovrsnijim obrocima - a evo kako se pravi.

Sastojci:

500 grama tanko isiječene slanine

3 isjeckane glavice crnog luka

100 grama braon šećera

2 smrvljena čena bijelog luka

60 grama kafe

listovi svježeg tamjana

polovina kašičice soli

biber po ukusu

2 kašičice balzamiko sirćeta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Magnus Nilsén (@sungamneslin) on

Priprema:

Tanko isiječene listiće slanine pržite dok ne postanu prozirni, pa ih onda izvadite da se ocijede na papirnom ubrusu. Masnoću koja je ostala u tiganju od slanine takođe uklonite, ali ostavite trećinu u tiganju. Tome dodajte isjeckani luk i pržite ga dok ne omekša, ali ne dozvolite da postane smeđe boje. Smanjite temperaturu i dodajte braon šećer, pa nastavite sa prženjem dok se luk ne karmelizuje, što je oko 15 minuta.

Vratite slaninu, pa dodajte pola šolje vode, kafu, listove tamjana, so i biber, i pojačajte ponovo temperaturu. Nastavite sa kuvanjem 15 minuta, uz povremeno miješanje. Ako previše vode ispari, dodajte manje količine, po potrebi. Smjesu treba kuvati dok ne dobije teksturu džema.

Kada džem sklonite sa rerne, dodajte mu balzamiko sirće. Pri svakoj upotrebi džem treba malo zagrijati i dobro pomiješati. Može da potraje od 2 do 3 nedelje.

Jede se kao prilog jelima sa mesom, hamburgerima, krekerima, sendvičima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.