Institutu za javno zdravlje donacija od SZO vrijedna pola miliona eura
Mugoša i Brajović

Institutu za javno zdravlje donacija od SZO vrijedna pola miliona eura

Svjetska zdravstvena (SZO) dopremila je i donirala značajne količine zaštitne, medicinske opreme, uključujući i dijagnostičku opremu i potrošni materijal vrijedne preko 539.000 eura Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

Uručujući ovu vrijednu donaciju šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović izrazila je nadu da će donirana oprema biti prevashodno od koristi zdravstvenim radnicima, “herojima u bijelom” koji svih ovih mjeseci stoje na prvoj liniji fronta borbe sa nevidljivim neprijateljem, kako bi zaštitili zdravlje i živote svih građana.

“Ističući da je SZO donirala savremenu dijagnostičku opremu i značajne količine reagenasa, Brajović je podsjetila da je za prekid lanca transmisije neophodno jačanje dijagnostičkih kapaciteta, jer jedino kada znamo gdje se virus nalazi, možemo definisati ciljane i efikasne mjere za suzbijanje infekcije”, saopšteno je iz SZO.

Kako se dodaje, SZO je donirala i tri terenska vozila, kao i 52 mobilna računara za epidemiologe koji danonoćno rade, kao vid podrške nadzoru u svim djelovima CG – bez obzira da li se radi o gradu ili ruralnim, udaljenim oblastima jer, prema riječima Brajović: “ ni u doba pandemije niko ne smije biti zaboravljen”.

Brajović je, takođe, podsjetila da je jednako važno osigurati sinhronizovano i koordinirano djelovanje svih sektora i angmanžan cijelog društva, ali i ulagati u kriznu komunikaciju, zato što samo informisan i odgovoran građanin može biti dio globalnog rješenja.

“Situacija je alarmantna, na nacionalnom i globalnom nivou. Više nego ikada, potrebno je nacionalno jedinstvo i saradnja. To znači da svi, i Vlada i građani, moraju učiniti sve što je u njihovoj moći, jer virus ne bira, svako je ranjiv. Moguće je preokrenuti trend. Formula bezbjednog života u novoj realnosti je jednostavna. Nosite masku, izbjegavajte gužve i boravak u prostorijama sa lošom ventilacijom, vodite računa o higijeni ruku”, kazala je Brajović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.