Evropska komisija prognozira Crnoj Gori najveći pad, pa najsnažniji oporavak ekonomije
Ilustracija

Evropska komisija prognozira Crnoj Gori najveći pad, pa najsnažniji oporavak ekonomije

Evropska komisija najveći pad ekonomije među zemljama kandidatima za članstvo u EU očekuje u Crnoj Gori, a najmanji u Turskoj, pri čemu će Crna Gora 2021. zabilježiti i najsnažniji oporavak.

U Jesenjim ekonomskim prognozama objavljenim danas, Evropska komisija pad ekonomije Crne Gore u 2020. prognozira na 14,3 odsto, a u 2021. očekuje rast od 6,8 odsto.

Srbiji se prognozira pad BDP od 1,8 odsto u 2020. i rast od 4,8 odsto u 2021, prenosi Beta.

U izvještaju se ukazuje da je Crnu Goru nakon relativno blagog prvog talasa epidemije korona virusa, pogodio drugi, znatno snažniji talas sa posljedicama ne samo po turizam i maloprodaju, već i trgovinu, investiciono zapošljavanje i javne finansije.

Postepeni oporavak ekonomije Crne Gore se očekuje 2021. i 2022. a predvodiće ga planirane investicije u turizmu i energetici, kao i građevinarstvo.

U Sjevernoj Makedoniji EK očekuje pad ekonomije od 4,9 odsto u 2020. i rast od 3,8 odsto u 2021.

Pun oporavak na nivo prije pademije za ekonomiju Sjeverne Makedonije prognozira se tek 2022. a predvodiće ga domaća tražnja.

Pad BDP Albanije u 2020. Komisija prognozira na 6,8 odsto a u 2021. se očekuje oporavak i rast od 3,7 odsto.

Komisija navodi da su pandemija i ograničenja koja su uslijedila uvela albansku ekonomiju u duboku recesiju uprkos dobrim rezultatima poljoprivrednog sektora i radovima na obnovi poslije zemljotresa u novembru 2019.

Predviđa se da će se albanska ekonomija 2022. vratiti na nivo iz 2019. ali državne finansije vjerovatno neće dostići nivo deficita i duga od prije korona krize.

Turskoj EK prognozira pad BDP od 2,5 odsto u 2020. i ekonomski rast od 3,9 odsto u 2021.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.