Kavarić: Projektovane brojke odavno pređene, Dom zdravlja predlaže martovske mjere u Podgorici
Nebojša Kavarić

"Građani se ponašaju kao da se situacija ne dešava u Crnoj Gori već u nekoj drugoj državi"

Kavarić: Projektovane brojke odavno pređene, Dom zdravlja predlaže martovske mjere u Podgorici

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić rekao je da ta zdravstvena ustanova predlaže nadležnima uvođenje svih restriktivnih mjera za Podgoricu, kako bi se epidemija koronavirusa u što kraćem roku stavila pod kontrolu.

Kavarić je za Radio Crne Gore rekao da je apsolutno za to da mjere u Podgorici budu poput onih martovskih s početka epidemija. Trenutnu situaciju ocijenio je najdramatičnijom od početka pandemije, navodeći da su ranije projektovane brojke već pređene.

Dodaje i da je ponašanje građana takvo da ih podaci ne zabrinjavaju, već kao da se navikavaju na svakodnevne podatke o broju umrlih, ili pak kao da se to događa u nekoj drugoj državi.

"Samo u toku jučerašnjeg dana smo imali 1.243 pacijenta u našim kovid centrima, što je apsulno crni rekord od početka epidemija. Mi preporučujemo uvođenje svih mjera, praktično svih mjera, koje će za cilj imati da što prije stave epidemiju u glavnom gradu, jer je trenutna situacija takva da je sistem primarne zdravstvene zaštite u Podgorici na velikom iskušenju", rekao je Kavarić.

Podsjeća da je u toku redovna vakcinacija protiv sezonskog gripa, te da je interesovanje ogromno.

"Za samo tri dana smo dali skoro 5.000 vakcina. Sve u svemu situacija je takva da su neophodne epidemiološke mjere", rekao je Kavarić.

Za sada se, upozorava, ne vidi neko zaustavljanje trenda rasta broja oboljelih, a ne pokazuje se ni promjena u ponašanju, koje dolazi na naplatu.

"Testiramo zdravstveni sistem u Podgorici i Crnoj Gori na najgori mogući način. Neke projektovane broje su pređene, doduše na našu sreću, uz nešto manju smrtnost nego što je bilo projektovano", naglašava Kavarić.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.