Primio predsjednika i članove Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti

Đukanović: Energičnijom akcijom uraditi sve da se u najvećoj mjeri zaštiti zdravlje građana Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas na njegovu inicijativu predsjednika Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti, potpredsjednika Vlade Milutina Simovića, ministra zdravlja Kenana Hrapovića, šefa medicinskog kriznog štaba dr Nermina Abdića i direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugošu.

Oni su uz zahvalnost na inicijitivi za organizovanje sastanka informisali Predsjednika o veoma složenoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj korona virusom i preduzetim mjerama koje NKT u kontinuitetu sprovodi.

Zahvalili su Đukanoviću na snažnoj podršci od početka COVID epidemije u Crnoj Gori, posebno na njegovom angažovanju na domaćem i međunarodnom planu za nabavku i donaciju vrijedne opreme, ističući da aktuelna situacija predstavlja ozbiljan izazov na koji zdravstveni sistem u ovom trenutku zahvaljujući dobroj organizovanosti pruža adekvatan odgovor.

"Istovremeno, ocijenili su da nedisciplinovan i neodgovoran odnos dijela javnosti doprinosi nepovoljnoj epidemiološkoj i zdravstvenoj situaciji u Crnoj Gori. Pravovremeni odgovor na prve slučajeve zaraze i odgovoran odnos građana koji smo imali tokom prvog talasa potvrda su da imamo kredibilne institucije zdravstvenog sistema i visok nivo svijesti građana, ocijenili su u koordinacionom tijelu i dodali da je, nakon toga, nepoštovanje preporuka i mjera o ozbiljnosti ovog globalnog izazova doprinijelo usložnjavanju epidemiološke situacije,  kakva je danas", navodi se u saopštenju iz predsjednikovog kabineta.

Imajući u vidu realnu opasnost od još intenzivnijeg širenja epidemije, čemu svjedoče i nedavni događaji u našoj državi, ukazali su na potrebu rigoroznije primjene i poštovanje svih donešenih mjera jer je to jedini način zaustavljanja širenja epidemije.

Đukanović je izrazio poštovanje za aktivnosti Nacionalnog koordinacionog tijela uz ocjenu da smo tokom prvog talasa korona virusa pokazali uspješnost u funkcionisanju sistema i podsjetio na vrlo disciplinovan odnos građana koji su tada odgovornim ponašanjem doprinijeli da Crna Gora bude poslednja evropska država u kojoj se pojavio korona virus i prva „korona free destinacija“.

Imajući u vidu ozbiljnost aktuelne situacije, koja poprima zabrinjavajuće razmjere, kao i da ključni izazovi tek slijede, naglasio je da je izuzetno važno da svi povratimo visok nivo discipline i time sačuvamo svoje, zdravlje medicinskog kadra i društva u cjelini.

Na toj liniji, ocijenio je da treba pojačati napore državnih organa i zdravstvenog sistema i energičnijom akcijom uraditi sve da se u najvećoj mjeri zaštiti zdravlje građana Crne Gore. 

“Zajedničkom sinergijom i energičnom akcijom u primjeni i poštovanju mjera, možemo prevazići aktuelnu epidemiološku situaciju i sačuvati zdravlje i živote svih naših građana", kazao je Predsjednik. 

Sagovornici su se saglasili o potrebi pronalaženja pristupa primjeni održivih i učinkovitih mjera za suzbijanje širenja korona virusa, bez obzira na nivo restriktivnosti, imajući u vidu tendenciju širenja i nove masovne klastere zaraze uzrokovane događajima i okupljanjima visokog rizika.

Đukanović je u tome prepoznao ključni odgovor, ocjenjujući da NKT radi u punom mandatu uprkos činjenici da je aktuelna Vlada u tehničkom kapacitetu, te da stoga ima i posebnu dužnost prema crnogorskim građanima. 

Dodatno je konstatovana potreba konzistentnog pristupa u primjeni mjera u svim oblastima, pri čemu se za njihovu održivost treba primarno voditi zdravstveno epidemiološkim, a zatim i ne manje važnim socio-ekonomskim razlozima.

Članovi NKT su upoznali Predsjednika i sa trenutnim stanjem sa kojim raspolaže zdravstveni sistem kada je u pitanju spremnost bolničkih kapaciteta za prijem Covid pacijenata, zaštitne opreme, medicinskog materijala, broja respiratora i ocijenili da se, za sada, u cjelosti može odgovoriti aktuelnoj situaciji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.